Regulacje prawne w ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomii

Restuaracje

Wobec pandemii COVID-19 Rada Ministrów zdecydowała się na wprowadzenie ograniczeń, zakazów i nakazów, które miały na celu skłonienie Polaków do pozostania w domach, a tym samym zatrzymanie rozprzestrzeniania się zakażeń. Restrykcje uderzyły w restauratorów i hotelarzy, jak też w inne branże. Pomijając kwestię zasadności wprowadzonych ograniczeń, warto przyjrzeć im się z punktu widzenia legalności i poprawności ich wprowadzenia.

Wielu przedsiębiorców decyduje się na otworzenie swoich lokali, pomimo obowiązujących nakazów. Jak zachować się podczas kontroli przeprowadzonej przez Sanepid? Czy przedsiębiorca może nagrywać czynności funkcjonariusza policji? Czy możliwe jest nieprzyjęcie mandatu lub jego uchylenie?  
 
Na te inne pytania w sposób kompleksowy odpowi...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy