Restauracja do zadań specjalnych. Jak trafić w niszę i podbić serca klientów nietypowym menu?

Restuaracje
Wyrafinowane, smaczne i pięknie udekorowane dania przyjmujemy dziś za standard w restauracjach. Zatem musimy pamiętać, że to zdecydowanie zbyt mało, aby wyróżnić się na tle konkurencji. Przy komponowaniu menu powinniśmy umieć przewidzieć przyszłość i wziąć przede wszystkim pod uwagę dietę osób, które będą przyjeżdżały do naszego hotelu. Odpowiadając na nietypowe potrzeby klientów, budujemy markę naszej firmy. Udowadniamy im, że nasz hotel jest właśnie dla nich i to u nas znajdą swoje miejsce. Jakie oczekiwania odwiedzających powinniśmy wziąć pod uwagę? Jakie dania możemy serwować w swojej restauracji i z czym musimy się liczyć, wprowadzając nowy jadłospis?

Menu bez glutenu

POLECAMY

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występuje w ziarnach niektórych zbóż, m.in. pszenicy, żyta i jęczmienia. Niestety, wiele osób nie toleruje tego składnika. Spożycie go przez nich powoduje uszkodzenia kosmków jelitowych. – W ciągu sezonu, szczególnie w czerwcu i w lipcu, dostawaliśmy wiele pytań z prośbą o polecenie restauracji hotelowej, która w bezpieczny sposób serwuje dania bez glutenu – mówi Paulina Sabak z  Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Organizacja prowadzi program „Menu bez glutenu”, który skupia bazę lokali godnych polecenia dla osób nietolerujących tego składnika. Łącznie w Polsce jest ich około 100, w tym zaledwie dwadzieścia kilka restauracji hotelowych. – Polecamy tylko takie miejsca, co do których mamy pewność, że przestrzegają określonych zasad. Kiedy podczas szkoleń rozmawiamy z kucharzami, dowiadujemy się, jak wiele błędów popełniali wcześniej, przygotowując dania bezglutenowe – wyjaśnia Sabak. Chcąc wprowadzić do na...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy