Menu bez glutenu
POLECAMY
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, występuje w ziarnach niektórych zbóż, m.in. pszenicy, żyta i jęczmienia. Niestety, wiele osób nie toleruje tego składnika. Spożycie go przez nich powoduje uszkodzenia kosmków jelitowych. – W ciągu sezonu, szczególnie w czerwcu i w lipcu, dostawaliśmy wiele pytań z prośbą o polecenie restauracji hotelowej, która w bezpieczny sposób serwuje dania bez glutenu – mówi Paulina Sabak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Organizacja prowadzi program „Menu bez glutenu”, który skupia bazę lokali godnych polecenia dla osób nietolerujących tego składnika. Łącznie w Polsce jest ich około 100, w tym zaledwie dwadzieścia kilka restauracji hotelowych. – Polecamy tylko takie miejsca, co do których mamy pewność, że przestrzegają określonych zasad. Kiedy podczas szkoleń rozmawiamy z kucharzami, dowiadujemy się, jak wiele błędów popełniali wcześniej, przygotowując dania bezglutenowe – wyjaśnia Sabak. Chcąc wprowadzić do na...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!