Rozmowa z laureatami "Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016"

Restuaracje
Zapraszamy do lektury rozmowy z laureatami "Mistrzostw Młodych Kucharzy 2016".

POLECAMY

I MIEJSCE: Tomasz Grota i Mikołaj Kobryń

Do jakich szkół uczęszczacie?

Tomasz: Ukończyłem Technikum Gastronomiczne ZSHG w Gdyni, Mikołaj nadal jest uczniem tej szkoły.

Gdzie obecnie pracujecie?

Tomasz: Od września współpracuję z  restauracją Tu’gether w  Sopocie.

Mikołaj: Na  chwilę obecną nie pracuję - przygotowuję się do tegorocznej matury.

Jak przygotowaliście się do konkursu?

Na przygotowania poświęciliśmy mnóstwo czasu, kosztowało nas to sporo ciężkiej pracy. Pracujemy razem od pierwszej klasy technikum i na pewno miało to duży wpływ na efekt końcowy.

Jaka jest Wasza recepta na sukces?

Ciężka praca, prostota, minimalizm, poznawanie nowych smaków.

Co przygotowaliście jako danie konkursowe?  

Jako danie główne podaliśmy mięso z sarny, borowiki i ziemniaka pieczonego w popiele. Na deser przyrządziliśmy pączki z ricotty na sosie z suszonych śliwek z kawą oraz espumą z serwatki i palonej białej czekolady.

Gdzie widzicie siebie za 10 lat?

Marzy nam się 5 czapek w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska.

Jakie macie oczekiwania wobec stażu u Alexandra Gauthier, Szefa Roku Gault&Millau Francja?

Jesteśmy pełni optymizmu i gotowi na nowe wyzwania.

 

II MIEJSCE: Maciej Pisarek i Dariusz Serkis

Do jakich szkół uczęszczacie?

Reprezent...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy