Ryba na ruszt!

Restuaracje

W sezonie grillowym oprócz soczystych mięs z rusztu powinniśmy mocno zaakcentować w menu potrawy z rybą w roli głównej. Przy zachowaniu najwyższych standardów i własnej kreatywności możemy zdobyć rzeszę fanów, a grillowana ryba przy estetycznej oprawie może być hitem w restauracji.

Coraz częściej w restauracjach wybieramy ryby nie tylko ze względu na ich doskonały smak czy delikatną strukturę. Ważne są też wartości odżywcze. Nie od dziś wiadomo bowiem, że ryby to źródło pełnowartościowego  białka i witamin A, D, E oraz z grupy B, a także jodu, selenu czy fluoru. Zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 potrzebne nam do prawidłowego rozwoju. Nie powinniśmy zapominać więc o rybach w sezonie letnim, kiedy ruszają ogródki restauracyjne, a menu wzbogaca się o dania z grilla. Ryby doskonale nadają się do pieczenia na ruszcie. Ich delikatne mięso nie wymaga długiego grillowania, a upieczone w odpowiedniej temperaturze wprost rozpływa się w ustach. Do grillowania najlepiej nadają się łosoś, pstrąg, halibut, sandacz, makrela i okoń.  

POLECAMY

Idealnie przyprawione

Ryba wymaga specjalnego nadzoru i kontroli z naszej strony. Musimy być pewni, że zadbaliśmy w każdym aspekcie o końcową jakość serwowanej potrawy. Najwyższą jakość i świeżość gwarantują zakup całych sztuk, a nie gotowych porcji (np. filetów) oraz odpowiednia obróbka wstępna ryb, co finalnie wpływa również na ekonomię i estetykę dania. Do grillowania wybieramy całe sztuki (dorada, pstrąg), gdyż wtedy można poczuć prawdziwy i pełny smak ryby. Zaczynając od delikatnej struktury mięsa, na wyrazistej w smaku, chrupiącej skórce kończąc. 

Smak ryb doskonale podkręca sok z cytryny, dlatego warto je wcześniej nim obficie skropić. Zamiast soku z cytryny możemy użyć białego wytrawnego wina. Z mięsem ryby harmonizuje c...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy