Rywalizujmy bez stresu i z szacunkiem do innych – rozmowa z Teo Vafidisem

Restuaracje

14 lat temu po raz pierwszy zorganizował festiwal kuchni greckiej, podczas którego uczestnicy uczą się używać greckich produktów, przygotowując swoje przepisy. Teo Vafidis, podróżnik i mistrz kulinarny o greckim pochodzeniu, na łamach „Biznes Restauracje & Catering” opowiada m. In. o tym, dlaczego wydarzenie jest tak ważne dla branży gastronomicznej.

Zna Pan ulubione smaki zarówno Polaków, jak i Greków. Czy dostrzega Pan między nimi jakieś analogie, czy raczej nie mają one ze sobą zbyt wiele wspólnego?

– Przypominamy się wzajemnie, zarówno Grecy, jak i Polacy uwielbiają dobrą kuchnię. Różnica jest taka, że Grecy są tradycjonalistami i niechętnie próbują innych kuchni za wyjątkiem swojej, podczas gdy Polacy są bardziej otwarci na różne smaki. Kolejna różnica to czas poświęcony na konsumpcję; Grecy siadają w towarzystwie i smakują potrawy, celebrują każdy posiłek, Polacy tak nie postępują. Dla Greka bardzo ważne jest spotkanie z przyjaciółmi w tawernie przy jedzeniu, to sposób na życie. Tu naturalnie ważną rolę odgrywa pogoda, która w Grecji temu służy.

POLECAMY

Co zachwyciło Pana w polskiej kuchni?

– Zupy, które są fantastyczne, wędliny i zdecydowanie dziczyzna, a pierwszorzędny produkt dla mnie to ogórki konserwowe.

Czy Pana zdaniem grecka kuchnia jest w Polsce doceniana?

– Grecka kuchnia nigdy nie była i nie będzie w modzie jak inne kuchnie, które istnieją okazjonalnie. Ma tradycję sięgającą 3000 lat i podoba się Polakom, oczywiście mowa o kuchni prawdziwej, autentycznej, a nie tej à la grecka. Temu pomaga również turystyka, należy pamiętać, że Grecja to ukochana destynacja Polaków. Kiedy ludzie typują miejsca swojego wakacyjnego odpoczynku, 73% wybiera je pod kątem jedzenia, czy im odpowiada czy też nie, i wówczas decydują się, gdzie spędzą wakacje. I tu Grecja wygrywa swoją różnorodnością.

Jest Pan pomysłodawcą i organizatorem Festiwali Kuchni Greckiej, podczas których to Polacy przygotowują greckie potrawy. Skąd pomysł na takie wydarzenie?

– Od ponad 23 lat mojego pobytu w Polsce celem było, jest i będzie nie tyle pokazanie Polakom, jak przyrządzać posiłki na miarę Greków, ale nauczyć Polaków, jak używać greckich produktów w swojej kuchni. I to był prawdziwy powód, dla którego 14 lat temu zorganizowałem pi...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy