Wszędobylski keczup idący w parze z musztardą to klasyka polskiego stołu grillowego. Zaś zmieszanie ich obu z dodatkiem majonezu daje kolejny prosty sos, który może zawojować podniebienia ogrodowych biesiadników.
POLECAMY
Sos tatarski
Klasyczny sos tatarski również sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, jednak jest on nieco bardziej wymagający w przygotowaniu. Należy drobno pokroić ogórek konserwowy lub kiszony, dodać pieczarki konserwowe oraz cebulę. Można oczywiście pójść na skróty i te wszystkie składniki lekko zblenderować, tak aby pozostały widoczne warzywa. Gdybyśmy dodali jeszcze majonezu wymieszanego z jogurtem, otrzymamy ciekawy aromat.
Sos czosnkowy
Nie ma spotkania przy grillu bez sosu czosnkowego. Dobrze posiekany czosnek mieszamy z majonezem, dodajemy jogurt naturalny i odpowiednio doprawiamy solą oraz pieprzem. Apetycznego wyglądu i smaku dodadzą mu sezonowe nowalijki, może to być chociażby natka pietruszki, koperek lub szczypiorek.
Sos barbecue
Amerykański sos barbecue (w USA jest ponad 1000 jego różnych odmian) to kolejny sos, który nada grillowanym potrawom charakterystyczny smak i zapach. Sos ten można podawać jako dodatek do grillowanych potraw, można go też zamarynować albo smarować podczas grillowania. Podstawą takiego sosu jest zawsze aromat wędzonki. Można go uzyskać dzięki użyciu suszonej, wędzonej papryki lub po prostu zebraniu wędzonego smaku z wędzarni. Kolejnymi składnikami takiego sosu są przede wszystkim pomidory lub ich przetwory oraz wiele suszonych ziół i przypraw. Sos bbq można paster...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!