Mięso stało się produktem, wokół którego narosło wiele mitów. Jego hodowla i przetwórstwo budzi wiele kontrowersji. Aby rozwiać te wątpliwości, niezbędne jest podniesienie świadomości konsumenckiej i producenckiej. Obecnie, wiedza i urządzenia pozwalają na kontrolowanie procesów obróbki mięsa mechanicznej oraz mikrobiologicznej.
POLECAMY
Sezonowanie ryb i mięsa na steki, wymusza odpowiednią selekcję surowca, a co za tym idzie dbałość o jego dobrostan. Ekonomiczne, etyczne i proekologiczne podejście do przetwarzania żywności stało się nie tylko modą czy biznesem, ale też koniecznością. Do osiągnięcia najlepszych rezultatów, adekwatnych do jakości surowca, niezbędna jest wiedza o procesach zachodzących podczas całego procesu hodowli, uboju, przechowywania, obróbki i przygotowywania mięsa ryb, zwierząt rzeźnych i dziczyzny.
Tytułowe steki to produkt premium. Nie można jednak zapomnieć o częściach zwierzęcia, które na steki się nie nadają. Często dostarczają nam one więcej radości z jedzenia niż nudna i droga polędwica. Jest wiele elementów zwierzęcia, z których steki są nieoczywiste, bo trzeba mieć wiedzę na temat ich rozbioru i przygotowania.
Jak widać twórcy Steak Advisors mają duże pole do popisu i są gotowi podzielić się swoim ponad 50-letnim doświadczeniem w branży HoReCa i chcą obalić pewne meaty oraz potwierdzić wiele factów. Zakres ich doradztwa jest podzielony na kilka obszarów, tak aby dopasować je do aktualnych potrzeb rynku i swoich klientów.
Sezonowanie mięsa i sprzedaż steków, stało się popularną propozycją w polskich restauracjach, gdzie szefowie kuchni swoje kompetencje w tym zakresie wykorzystują, aby uatrakcyjnić menu swojej restauracji. Niestety często sprawia im to problemy a wtedy do akcji może wkroczyć zespół Steak Advisors i dopracować krok po kroku dojrzewanie mi...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!