Struś/ szynka parmeńska/ polenta/ sos ze smardzy i wina/ mus z dyni

Restuaracje
Masz ochotę na strusia z polentą i sosem ze smardzy? W takim razie koniecznie sprawdź przepis Patryka Kotarby!

SKŁADNIKI:

POLECAMY

Struś – marynata:

  • filet ze strusia 600 g
  • czerwone wino wytrawne 100 ml
  • miód spadziowy (lub inny naturalny) 40 g
  • natka pietruszki 20 g
  • musztarda łagodna 40 g
  • oliwa 50 ml
  • czosnek świeży 5 g
  • sól i pieprz grubo mielony do smaku
  • szynka parmeńska 8 plastrów (będzie potrzebna w końcowej fazie dania)

Polenta:

  • kaszka kukurydziana
  • 3 sztuki kolorowej marchwi (może być tylko zwykła – pomarańczowa)
  • sól i pieprz

Sos ze smardzy:

  • smardze suszone 8 szt. (uwaga: są bardzo drogie, można zamienić je na inne grzyby)
  • czerwone wino wytrawne 100 ml
  • miód 40 g
  • cebula czerwona 60 g
  • czosnek świeży 10 g
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Mus z dyni:

  • dynia 200 g
  • sól i pieprz do smaku
  • woda 50 ml
  • masło do smażenia

Dekoracja:

  • mikrozioła
  • kwiaty jadalne
  • owoce sezonowe (jeżyna, borówka itp.)

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Struś – marynata

Filet pokrój wzdłuż na ok. 4 cm paski (będą 2 albo 3), dopraw solą i pieprzem, przełóż do naczynia. Przygotuj marynatę, dodając najpierw musztardę i...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy