Święto polskiej kuchni

Restuaracje
Filet z miętusa, udziec z sarny, jogurt i borowik - to produkty, które musieli wykorzystać podczas przygotowania swoich popisowych dań uczestnicy X edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś". W jego jury zasiadał Marek Burkacki, Szef Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Selgros, a także członkowie Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

2 czerwca w Pułtusku odbyła się jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, w którym wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz zespoły reprezentujące restauracje i hotele z całej Polski. Celem konkursu jest promowanie polskiej kuchni oraz typowych dla niej składników.

POLECAMY

Uczestnicy mieli za zadanie przygotować zimną lub gorącą przystawkę oraz danie główne, a wśród wykorzystanych przez nich produktów musiały znaleźć się cztery, wybrane wcześniej przez organizatorów. W tym roku były to miętus, jagnięcina oraz jogurt naturalny i borowiki. Rywalizacja odbywa się w dwóch kategoriach: młodych, zdolnych kucharzy oraz profesjonalistów, z których najlepsi otrzymali nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Swoje kulinarne umiejętności mogli zaprezentować też zaproszeni goście: aktorzy i...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy