Szlacheckie danie: perliczka

Restuaracje

Dawniej zajadano się nią na wytwornych przyjęciach szlacheckich i była synonimem suto zastawionego stołu. Dzisiaj dalej wzbudza zachwyt podczas uroczystych biesiad, choć już rzadziej się ją przyrządza. Warto jednak przypomnieć sobie o perliczce, gdyż zadowoli nawet najbardziej wyszukane podniebienia naszych gości.

Perlice zwyczajne lub perlice dzikie to duże ptaki cenione ze względu na wyjątkowo smaczne mięso i jaja. W stanie dzikim występują w Afryce, ale w ich hodowli przoduje Francja, a za nią Włochy. W Polsce perliczki były popularne wiele lat temu i często podawano je na wytwornych przyjęciach organizowanych przez szlachtę. Jeszcze 40 lat temu utrzymywano duże stada perlic. Niestety, obecnie stanowią rzadko spotykany rarytas.

POLECAMY

Mięso perliczki jest szlachetnym rodzajem drobiu z akcentem dziczyzny. Głównie ceni się je za swoje walory smakowe i odżywcze. Jej mięso zawiera znacznie mniej tłuszczu niż kurczak czy indyk, bogate jest jednak w takie minerały, jak potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B1, B2 i E. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i bogactwa w białko świetnie sprawdza się w walce z otyłością lub cukrzycą.

Przyjrzyjmy się sposobom, jak szybko i ciekawie można przygotować danie z perliczki.

Perliczki od wieków uchodziły za świetny surowiec do przygotowywania wykwintnych dań, a ich mięso ceniono za łączenie smaku drobiu i dziczyzny. Mięso jest proste w przygotowaniu, gdyż nie wymaga długiego marynowania i obróbki termicznej. Jednak by zachować soczystość, należy się z nim obchodzić ostrożnie. Najczęściej perliczkę piecze się w całości lub smaży filety z jej piersi, można jednak także przygotować z niej aromatyczną roladę...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy