Jedzenie, potrawy, konsumpcja to sztuka. I to często dosłownie. Niejednokrotnie ukazywane na fotografiach, obrazach czy w formie instalacji artystycznych. Jedzenie może pobudzić zmysły, być symbolem, wspomnieniem dzieciństwa. Jedzenie to wspólne zasiadanie przy stole, rozmowy, bliskość, emocje. Dlatego tak wielu artystów stawia je często w centrum swojej twórczości.
POLECAMY
„Kuchenne” eksperymenty ma na swoim koncie nawet Aleksandra Jachtoma – jedna z najbardziej znanych współczesnych artystek, która zaprojektowała zestawy rzeźbiarskie z łyżkami i wałkami. Z kolei Andrzej Partum, nazywany pierwszym polskim artystą krytycznym, wykonał wagę kuchenną. W latach 30. Zofia Stryjeńska stworzyła ilustrację na pudełka czekoladek Wedla z wizerunkiem lajkonika. Ceramiczne miski tworzył nawet sam Pablo Picasso. Na wystawie „Sztuka od kuchni” w DESA Unicum zobaczymy wszystkie wspomniane obiekty. Ale też dużo więcej.
Sztuka kulinarna to podróż w czasie. Jako, że jedzenie to coś ulotnego, o historii, ludziach, zwyczajach kulinarnych przypominają nam zapiski, książki, ale też często naczynia. Czy dzięki zastawie stołowej można...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!