Niedawna Gala Gault & Millau w Łodzi przypomniała mi to zdanie. Na uroczystości pojawiło się 420 kucharzy, którzy zdobyli uznanie inspektorów. Czy są to najlepsi w Polsce? Powiem bardzo odważnie — nie! Dlaczego? Odpowiedź jest prosta i wcale nie wzbudzająca kontrowersji. Nie każdy lokal ma szansę znaleźć się w przewodniku lub te szanse są minimalne. Małe bistro prowadzone przez znanego szefa kuchni albo kucharza z wyjątkowym smakiem, ale nie spełniające wymogów zawartych w arkuszach ocen spowoduje, że prowadząca je osoba nie pojawi się na wielkiej Gali.
POLECAMY
I tu zdanie Sebastiana ma sens. Kto jest lepszy, może zweryfikować tylko talerz.
Gala przyniosła radość, ale także, może nie łzy, ale rozczarowania. Było trochę strojenia się w piórka, czy wręcz mocarstwowe deklaracje płynące z social mediów. I tu znowu warto przypomnieć, że talerz zweryfikuje. O tym trzeba zawsze pamiętać, a szczególnie powinni młodzi szefowie kuchni. Celebryctwo mija, jak pryska bańka mydlana....
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!