"Talerz zweryfikuje to, co potrafisz"

Restuaracje
To zdanie padło w rozmowie, którą przygotowywałem dla Biznes Restauracje & Catering z Sebastianem Krauzowiczem, szefem kuchni Sfera by Sebastian Krauzowicz w Toruniu do najnowszego magazynu. Zdanie to wydaje się takim samym truizmem jak słynne powiedzenie Kazimierza Górskiego: "Piłka jest okrągła, a bramki są dwie". A jednak...

Niedawna Gala Gault & Millau w Łodzi przypomniała mi to zdanie. Na uroczystości pojawiło się 420 kucharzy, którzy zdobyli uznanie inspektorów. Czy są to najlepsi w Polsce? Powiem bardzo odważnie — nie! Dlaczego? Odpowiedź jest prosta i wcale nie wzbudzająca kontrowersji. Nie każdy lokal ma szansę znaleźć się w przewodniku lub te szanse są minimalne. Małe bistro prowadzone przez znanego szefa kuchni albo kucharza z wyjątkowym smakiem, ale nie spełniające wymogów zawartych w arkuszach ocen spowoduje, że prowadząca je osoba nie pojawi się na wielkiej Gali.

POLECAMY

I tu zdanie Sebastiana ma sens. Kto jest lepszy, może zweryfikować tylko talerz.

Gala przyniosła radość, ale także, może nie łzy, ale rozczarowania. Było trochę strojenia się w piórka, czy wręcz mocarstwowe deklaracje płynące z social mediów. I tu znowu warto przypomnieć, że talerz zweryfikuje. O tym trzeba zawsze pamiętać, a szczególnie powinni młodzi szefowie kuchni. Celebryctwo mija, jak pryska bańka mydlana....

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy