Tarta śmietankowo-malinowa

Restuaracje
Przepis Macieja Rosińskiego na tartę śmietankowo-malinową. Wystarczy na 8 tart.

Pate sable:

POLECAMY

  • 180 g masła
  • 95 g cukru pudru
  • sól
  • 45 g mąki migdałowej
  • 70 g całych jaj
  • 400 g mąki pszennej

Wszystkie suche składniki połączyć z masłem. Dodać jajka i dokładnie połączyć. Całość rozwałkować pomiędzy pergaminami na grubość 2,5 mm, a następnie schłodzić. Dociąć paski i wyłożyć formy do tart, które później należy zamrozić. Piec w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Financier orzechowy:

  • 170 g cukru
  • 75 g prażonych, mielonych orzechów laskowych
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 g soli
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 100 g palonego masła
  • 170 g białka

Zrobić masło palone do 144 stopni i gwałtownie je sch...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy