Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Restuaracje
Dawid Wantrych i Emilia Czyrko wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry. Zwycięska ekipa z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych pokonała 7 zespołów z całej Polski i zapewniła sobie wyjazd do Paryża przygotowując najlepszą interpretację konkursowego dania składającego się z kaczki, dyni i suszonej śliwki.

20 listopada, w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Piasecznie odbył się wielki finał Polskich Eliminacji do Les Chefs en Or 2020 w kategorii juniorów. Uczniowie, wyłonieni w szkolnych półfinałach, kolejny raz zmierzyli się z konkursowymi składnikami – kaczką barbarie, dynią piżmową oraz suszonymi śliwkami. Zawodnicy pokazali progres jaki osiągnęli dzięki treningowi z Bartoszem Peterem oraz wskazówkom otrzymanym od niego podczas listopadowego szkolenia.

POLECAMY

Najlepsze danie przygotował zespół w składzie Dawid Wantrych i Emilia Czyrko. Zwycięzcy, nie ukrywali radości i wzruszenia.

- Startujemy razem w konkursach od trzech lat, dzięki czemu świetnie się rozumiemy i pracujemy niemal bez słów. Ta nagroda jest doskonałym zwieńczeniem naszej wspólnej pracy. Przygotowując dzisiejsze danie stawialiśmy na oryginalność oraz maksymalne wykorzystanie składników. Zaserwowaliśmy roladkę z piersi z kaczki w cranchu z kaczej skóry i orzechów laskowych z podwędzanym puree z dyni i jabłka, tortellini z dynią, babeczkę z musem śliwkowo-dyniowym, śliwkowym demi glace i parisienne z dyni w karmelu. Jesteśmy bardzo dumni, że to danie zapewniło nam zwycięstwo – podsumowuje Dawid Wantrych z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.

Ocena profesjonalnego jury

Transgourmet i Selgros Cash&Carry umożliwia młodym kucharzom reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej, zapewniając jednocześnie promocję poza granicami kraju i zdobycie nowych doświadczeń.

Stawką w konkursie, oprócz reprezentac...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy