TRUDNE WYBORY

Jaką kawę wybrać do restauracji?

Restuaracje

// ZNALAZŁEŚ DOBRZE USYTUOWANY LOKAL. MOŻE ZNAJDUJE SIĘ W DAWNYM CEGLANYM BUDYNKU BĘDĄCYM POZOSTAŁOŚCIĄ PO DAWNYCH PRUSKICH MAGAZYNACH BEL BARWNYCH MATERIAŁÓW LUB BECZEK PEŁNYCH DOBREGO, NIEPASTERYZOWANEGO PIWA. JEŚLI TO NIE TWÓJ KLIMAT, WYBRAŁEŚ LOKAL W NOWO ODDANYM BUDYNKU, KTÓRY STANĄŁ NA ROGU DWÓCH ZNANYCH ULIC. DOBRY ADRES TO PODSTAWA. OCZYWIŚCIE WYBRAŁEŚ MEBLE, KAŻDY ELEMENT WYSTROJU I DOPILNOWAŁEŚ, BY OBRUSY PASOWAŁY DO ODCIENIA PODŁOGI. KUCHNIA CZEKA NA SWOJEGO SZEFA, KONTUAR NA BARISTĘ, A SZATNIA JUŻ ZAPEŁNIA SIĘ ZAŁOGĄ ROZPOCZYNAJĄCĄ SWOJĄ ZMIANĘ. CZEGOŚ JEDNAK BRAKUJE… //

Ziarenka kawy są maleńkie. Te największe liczą sobie niemal 2 cm, lecz większość z nich nie przekracza połowy tej długości. Jak coś tak małego może być tak ważne? Nie od dziś wiadomo, że diabeł tkwi w szczegółach. Ta sama zasada dotyczy doboru dobrej kawy do Twojej restauracji. Części składowych dobrej kawy jest wiele i warto zacząć od sprawdzenia dostępnego składu mieszanki i informacji o pochodzeniu ziaren. To drugie będzie bardzo ważne, gdy zdecydujesz się na 100-proc. Arabikę.

POLECAMY

Z pewnością spotkałeś się z opinią, że najlepsza kawa to arabika. Ponadto pewnie słyszałeś, że robusta to najgorsza kawa, gorzka, kwaśna i ogólnie słabej jakości. Oczywiście niektóre kawy potwierdzają te stwierdzenia i potęgują błędne myślenie o tym napoju. Sięgając po kawowy blend – mieszankę arabiki i robusty – otrzymujemy połączenie tych dwóch odmian kawy w pewnej proporcji. Warto poszukać informacji o składzie mieszanki i zastosowanych proporcjach. A te mogą być bardzo różne. Niemniej nie dajmy się zwieźć. Nawet znaczna domieszka robusty nie musi przekreślać proponowanej mieszanki w naszych oczach.

SKĄD BIORĄ SIĘ RÓŻNICE MIĘDZY ARABIKĄ I ROBUSTĄ?

Arabika to odmiana kawy wymagająca znacznej uwagi na każdym etapie produkcji. Krzewy arabiki wymagają szczególnych warunków. Nie lubią za dużo słońca i silnego wiatru. Idealnie rosną na wyżynach, gdzie cyklicznie mogą liczyć na łagodne opady deszczu. Najlepsze arabiki rosną w regionach „wiecznej wiosny”, czyli miejsc, gdzie przez większość czasu owoce kawowca Mogą mogą dojrzewać w ciepłym, łagodnym klimacie z umiarkowaną dawką słońca. Dzięki pracy włożonej w uprawę arabiki otrzymujemy ziarna pełne zniewalających aromatów czekolady, owoców i tajemnicy.

Robusta to inna historia. To ona nadaje moc i charakter kawowym blendom. Zawiera dużo kofeiny i przy odrobinie uwagi, może konkurować z niejedną arabiką. Robusta lubi duże przestrzenie i nie boi się ostrego azjatyckiego i afrykańskiego słońca. W skrócie: arabika daje smak i aromat, a robusta dodaje mocy i charakteru. Jeśli znajdzie się specjalista, który potrafi znaleźć balans lub po prostu dobre połączenie konkretnych ziaren, to stworzy prawdziwą kawową ambrozję.

KTO PYTA, NIE BŁĄDZI

Internet jest skarbnicą wiedzy. Internet jest też największym cyfrowym wysypiskiem śmieci. Dlatego nie jest łatwo znaleźć odpowiedź na każde nurtujące Was pytanie dotyczące kawy. Niemal każdy specjalista z kawowej branży ma swój pomysł, opinie i rozwiązanie na Twoje zapytanie. Często pewne wiadomości się powtórzą, a innym razem wykluczą.

Bardziej sprawdzonym źródłem wiedzy pozostają książki oraz pisma branżowe. Z racji małej specjalizacji w tym zakresie należy szukać pośród zagranicznych, głównie amerykańskich publikacji. Chociaż w polskiej literaturze przedmiotu można znaleźć kilka pereł...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy