POLECAMY
Festiwal zorganizowany został przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni. Celem głównym Festiwalu jest kultywowanie i utrwalanie dawnych polskich tradycji kulinarnych oraz szeroko pojęta edukacja dotycząca początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, w pałacach czy w zamkach oraz powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko-magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej. Festiwal nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski 2017.
Do konkursu przystąpiło 8 dwuosobowych ekip kucharskich reprezentujących restauracje hotelowe z całej Polski. Zwycięzców konkursu – Dominika Karpik i Magdę Stolc z restauracji Mercato w hotelu Hilton Gdańsk wyłoniło jury pod przewodnictwem Waldemara Hołówki.
Ponadto w jury zasiadali:
- Tomasz Jakubiak (Klub Szefów Kuchni) – wice przewodniczący
- Mariusz Pieterwas (Klub Szefów Kuchni)
- Łukasz Konik (Klub Szefów Kuchni) - pełnił również rolę strażnika czasu
- Wojciech Harapkiewicz (Klub Szefów Kuchni) - koordynator konkursu
- Grzegorz Parczewski (Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza)
- Adam Dmyterko (Prezes Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Zachodniopomorski)
- Jacek Jakubczak (Prezes Stowarzyszenia Lubelskich Kucharzy)
- Artur Musztyfaga (OSSKiC)
- Piotr Szczygielski (OSSKiC) - sekretarz jury
- Tomasz Czarnecki (z-ca szefa kuchni restauracja Babinicz)
Jurorzy oceniali dania pod kątem sposobu przyrządzenia i wykorzystanych technik kulinarnych, smaku, prezentacji na talerzu, czystości stanowiska oraz zachowania ram czasowych.
Zgodnie z regulaminem Festiwalu w ciągu 90 minut zawodnicy musieli przygotować danie główne w 8 porcjach, którego obowiązkowymi składnikami były: jeleń i topinambur oraz przystawkę, również 8 porcji, na którą składały się przepiórka i rokitnik.
Sponsorem strategicznym festiw...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!