Uzdatnianie wody jako droga do oszczędności w gastronomii

Restuaracje
Jakość wody zasilającej obiekty hotelowe i gastronomiczne ściśle określają przepisy. Wstępne uzdatnianie wody wodociągowej to pozbawianie jej zanieczyszczeń mechanicznych, chlorowanie oraz, gdy jest taka potrzeba, odżelazianie.

Po tych zabiegach jej skład fizykochemiczny i bakteriologiczny odpowiada normom, jakie powinna spełniać woda do picia i na potrzeby gospodarcze. Mimo to wody wodociągowe charakteryzują się dużą zawartością chloru, metali ciężkich i wysoką twardością.

POLECAMY

Wszystkie podane powyżej informacje każdemu restauratorowi są znane. Inwestor otwierający obiekt gastronomiczny powinien wiedzieć również, iż zawartość w wodzie związków chloru znacznie pogarsza właściwości organoleptyczne wody: smak i zapach. Każdy ma też świadomość, iż twardość wody stanowi przyczynę osadzania się kamienia...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy