W deserze najważniejszy jest smak

Restuaracje

Każda koncepcja deseru czy dania powinna zaczynać się od zastanowienia nad smakiem i teksturami. Te dwa pierwsze aspekty są kluczowe, jeśli chodzi o to, co chcemy przedstawić swoim gościom, aby zachwycić ich naszym deserem. Forma jest ważna, ponieważ jemy też oczami, ale niestety zawsze i tylko na drugim planie.

Według Wikipedii cukiernictwo to „dział wytwórczości obejmujący wyrób produktów cukierniczych trwałych, pieczywa cukierniczego trwałego, oraz produktów cukierniczych nietrwałych”. Tylko tyle? Nie, oczywiście regułka ta nie uwzględnia profesjonalnego przygotowania ludzi, gałęzi cukiernictwa, w których pracują, lub ich funkcji, które powinny wynikać z doświadczenia, wiedzy i umiejętności. W ostatnich latach polski rynek cukierniczy  przeżywa renesans za sprawą programów telewizyjnych takich jak „Bake Off” Nie zapominajmy o dostępności form silikonowych, które przynajmniej teoretycznie powinny wynosić cukiernictwo na wyższy poziom doznań estetycznych.

POLECAMY

Teraz niemalże każdy kucharz, bloger staje się „cukiernikiem” i chce mieć swój niepowtarzalny deser lub tort zachwycający przepiękną formą. Niestety, rzeczywistość nie jest tak kolorowa, jakby mogło się wydawać.

Słabo wyedukowani kucharze, braki w sprzęcie, słabej jakości produkty bazowe, brak lub mała ilość prawidłowych wzorców – to wszystko powoduje pewnego rodzaju przekłamanie rzeczywistości. Wielka liczba lodziarni tzw. rzemieślniczych lub naturalnych, powstające jak grzyby po deszczu cukiernie butikowe, lub jak inni je nazywają „jubilerskie” dają nam złudne wrażenie, że z branżą wszystk...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy