Warsztaty kulinarne dla młodzieży: Zapomniane przepisy w nowoczesnej odsłonie

Restuaracje
Szefowie kuchni zapraszają do udziału w programie skierowanym do młodzieży szkół gastronomicznych klas II, III i IV w 16 województwach. Projekt ma za zadanie uświadomienie zapomnianych przepisów z regionalnych kół gospodyń wiejskich w Nowoczesnej odsłonie przepisów z zachowaniem czystości w tym realizacja dotyczących HACCP przy produkcji żywności.

Głównym celem tworzenia cyklu warsztatów kulinarnych prowadzonych przez najlepszych kucharzy jest: rozbudzanie zainteresowań młodzieży nowatorskimi metodami pracy w dziedzinie gastronomii, czerpanie inspiracji z doświadczeń uznanych na rynku pracy pracodawców, rozbudzanie ciekawości zawodowej oraz pogłębianie umiejętności zawodowych młodzieży. Celem pośrednim jest zaprezentowanie umiejętności i zdolności naszych uczniów, ich kreatywności, otwartości na nowości i chęci uczenia się, a także zaprezentowanie ich osiągnięć przyszłym pracodawcom.

POLECAMY

Inspiracją do rozpoczęcia tej praktyki były liczne programy kulinarne promowane w mediach i cieszące się ogromną popularnością. Zamysłem było, aby podczas warsztatów kulinarnych młodzież nabyła nie tylko umiejętności zawodowe, ale również kształtowała niezbędne w tym zawodzie postawy i umiejętności ponad zawodowe, takie jak: pewność siebie, umiejętność współpracy w grupie, komunikatywność, oraz umiejętność zaprezentowania swoich umiejętności szerszemu gronu odbiorców, np. w ramach pokazów kulinarnych.

Zaprojektowane działania młodzież realizuje przez cały cykl swojej nauki w szkole. Dzięki tej inicjatywie oraz zaangażowaniu nauczycieli w proces edukacyjny, młodzież chętnie ukazuje swoje umiejętności kulinarne w konkursach branżowych i przedsięwzięciach cateringowych. Każda szkoła weźmie udział w konkursie organizowanym w Social Media dot. największej ilość udostępnień postu, lajków z wykorzystaniem przepisu z danej szkoły. Pierwsze trzy szkoły, które zaangażują się w całościowy Projekt otrzymają nagrody ufundowane przez firmy wspierające projekt.   

Warsztaty skierowane są do uczniów i nauczycieli ponad gimnazjalnych szkół gastronomicznych ze wszystkich województw. Ich celem jest przekazanie przyszłym kucharzom umiejętności, jak rozwijać swoją kreatywność i nowoczesną kuchnię polską, przy jednoczesnym zachowaniu HACCP. Nadrzędnym celem warsztatów jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków żywieniowych wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin w oparciu o nową piramidę żywienia.

Kolejnym z celów programu jest podnoszenie kwalifikacji uczniów – przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Cele te zostaną osiągnięte poprzez:

...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy