POLECAMY
Do udziału w konkursie stawiło się dwanaście profesjonalnych ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce, w tym m.in. z Sopotu, Bydgoszczy, Krakowa, Lublina, Wadowic, Zakopanego, Międzyzdrojów. Obok zawodowców, swoje umiejętności w przygotowywaniu risotto, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowości polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni włoskiej: Zygmunt Chajzer, Paweł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Michał Fajbusiewicz, Andrzej Grabarczyk, Zbigniew Buczkowski, Krzysztof Janczar, Bartosz Żukowski i Leszek Wiśniewski.
Po długich obradach, za najlepszą ekipę profesjonalistów, jury degustacyjne w składzie: Jerzy Pasikowski, Andrea Camastra, Andrzej Polan, Kurt Scheller, Teofilos Vafdis, C-Michel Labarre, Krzysztof Szulborski, Monika Ignaciuk, Wiesław Bober, Zbigniew Kopycki, Piotr Sabała, Tomasz Pawlusek, Piotr Bassara i Jacek Kempa uznało dania przygotowane przez Dariusza Cygana i Pawła Gałeckiego z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, którzy wyprzedzili na podium Konrada Stybę i Łukasza Nizińskiego z Restauracji Scandale Royal w Krakowie oraz Przemysława Żurka i Michała Łakomego z Blue Diamond Hotel SPA w Trzebownisku.
Jury wysoko oceniło przede wszystkim kreatywność drużyn i estetykę podania dań, odpowiedni dobór poszczególnych składników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio użyte produkty. Nie bez znaczenia był czas przygotowania dań - na przygotowanie ośmiu talerzy risotto i ośmiu dań głównych zawodnicy mieli 90 minut, a za każde pięć minut spóźnienia otrzymywali punkty karne.
- Dla nas Włochów, ryż jest pierwszym daniem. W Polsce wciąż jeszcze funkcjonuje jako dodatek. Chcemy zmienić to przekonanie i pokazać, że kuchnia włoska to kuchnia pełna bogactw - wykorzystujmy więc dziczyznę, warzywa, ryby, zioła, przyprawy. Przyrządzając nawet tak proste danie jak risotto, można się bawić smakami. Ale, uważajmy - przygotowanie odpowiednio doprawionego, smacznego dania jest sztuką, z którą często przegrywają nawet najlepsi - podkreślił na zakończenie kulinarnych zmagań Giancarlo Russo, organizator wydarzenia.
Wśród gwiazd pierwsze miejsce zajął Zygmunt Chajzer, który pokonał Leszka Wiśniewskiego i Andrzeja Grabarczyka. Gwiazdy oceniane były przez przedstawicieli Sponsorów i Partnerów wydarzenia, w tym przez Członka Zarządu Grupy Polskie Składy Budowlane, właściciela Hotelu Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness****, Pana Mirosława Lubarskiego ,Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pana Waldemara Sikorę, Kierownika Marketingu marki Philipiak Milano, Pania Annę Wójcik, Kierownika Marketingu marki Mille Sapori Pana Massimiliano Marchese, Przedstawiciela marki Winterhalter Panią Monikę Chojnicką ,Kierownika Marketingu marki Prymat Pana Filipa Lato oraz profesjonalnych jurorów technicznych Pana Marcina Budynka, Krzysztofa Gawlika, Dariusza Ratuszniaka, Andrzeja Ławniczaka i Janusza Pyrę.
Przy podejmowaniu decyzji jury brało pod uwagę przede wszystkich smak dań przygotowywanych przez gwiazdy, estetykę podania oraz dobór składników. Na przygotowanie dziewięciu talerzy risotto zawodnicy mieli godzinę.
Goście przybywający na uroczysta galę zostali powitani wysokiej jakości winem musującym Ferrari Trento, a ceremonii rozdania nagród nie było końca. Zwycięzcy konkursów otrzymali m.in. nagrody pieniężne, medale z prawdziwych kruszców, puchary oraz wiele nagród ufundowanych przez Patronów i Sponsorów wydarzenia.
Część oficjalną Gali zakończyły występy zespołu Papa D oraz włoskiego artysty Thomasa Grotto. Wszyscy bawili się do białego rana przy wyśmienitych włoskich daniach przygotowanych przez załogę Patryka Kotarby, Szefa Kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness****, nadzorowanych przez Giancarlo Russo. Wyborne i finezyjne desery przygotowała Monika Ignaciuk z firmy Ambasador 92.
Stanowiska konkursowe zostały przygotowane przez...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!