Włoskie sery w ofercie MAKRO

Restuaracje
Oferta sieci MAKRO Cash & Carry Polska została poszerzona o nowe gatunki włoskich serów marki Francia. Produkty wytwarzane są według tradycyjnych przepisów dla danego regionu i charakteryzują się wyrazistym smakiem i aromatem.

POLECAMY

Pierwszą z propozycji MAKRO jest uniwersalny ser Parmigiano Reggiano, bogaty w proteiny, witaminy, wapń i sole mineralne. Może być stosowany w kuchni na wiele sposobów, np. jako przystawka z kilkoma kroplami tradycyjnego octu balsamicznego, czy deser ze świeżymi owocami, marmoladą i miodem. W wersji tartej i w płatkach może służyć do posypania makaronu, pizzy lub świeżych sałatek.

Kolejną z nowości jest ser Grana Padano ściśle powiązany z tradycjami prowincji Piacenza. Jego wyrazisty aromat i charakterystyczny, trwały i delikatny smak sprawiają, że stanowi on idealny dodatek do każdej potrawy. Tarty ser Grana Padano może być stosowany jako posypka do dań z makaronu i ryżu. Nadaje charakteru zupom i warzywom przyrządzanym w piekarniku oraz potrawom z faszerowanym makaronem. Dostępny również w płatkach doskonale nadaje się do tatara wołowego lub do bardziej treściwych sałatek.

W ofercie MAKRO nie zabrakło jednego z najbardziej popularnych tartych serów eksportowanych na cały świat - Pecorino Romano. Ten aromatyczny, leżakowany ser jest od wieków produkowany na Sardynii ze świeżego pełnego mleka owczego. Ma zwartą konsystencję, często z ograniczoną liczbą dziur. Smak jest aromatyczny, lekko pikantny i wyrazisty w przypadku serów stołowych, a intensywnie pikantny w przypadku serów tartych. Świeżo starty idealnie nadaje się jako dodatek do makaronu. Sery Pecorino można spożywać już młode jako sery stołowe. Jeśli pozwoli im się na dłuższe dojrzewanie, wysychają i lekko kruszeją, stając się znakomitymi, pikantnymi ser...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy