Bardzo dużo zależy od powierzchni, jaką przeznaczamy na pracownię cukierniczą, oraz skali wytwarzanego asortymentu w ofercie sprzedażowej. Tutaj również warto zastanowić się, do kogo, czyli dla jakiego konsumenta kierujemy nasze wyroby cukiernicze. Od tych kierunków zależy technologia produkcji i dobranie do niej odpowiednich urządzeń oraz dodatkowych sprzętów. Oczywiście planując wyposażenie pracowni cukierniczej, musimy przede wszystkim uwzględnić nasze możliwości finansowania całej inwestycji. Na rynku obecnie mamy bardzo duży wybór producentów najpotrzebniejszych urządzeń z różnymi funkcjami oraz rozwiązaniami wspomagającymi procesy technologiczne.
POLECAMY
W zależności od działu
Produkcja cukiernicza dzieli się na kilka działów, dlatego musimy dobrze dobrać wyposażenie, uwzględniając poszczególne wymagania na danym etapie produkcyjnym. Mówiąc o wyposażeniu cukierni, musimy mieć również na uwadze, czy sprzedaż wyrobów cukierniczych jest bezpośrednio przy pracowni produkcyjnej, czy nasz asortyment sprzedażowy jest przewożony do innych punktów sprzedaży.
Zauważamy znaczący wzrost w ostatnim czasie produkcji w stylu „haute patisserie”, czyli tzw. sprzedaż butikowa pojedynczych produktów dopracowanych w kompozycji smakowej, jak i wizualnym wykończeniu i dekoracji. Często witryna chłodnicza, w której eksponowane są nasze wyroby cukiernicze, jest w bezpośrednim sąsiedztwie sali produkcyjnej. W niej prezentuje się deserowe wyroby cukiernicze. Planując wyposażenie cukierni, możemy więc zacząć od przestrzeni poświęconej klientowi, czyli na jakie wyposażenie się decydujemy w celu ekspozycji naszej oferty sprzedażowej, a następnie zacząć planować i dobierać pod nasz koncept wyposażenie pracowni cukierniczej z całym zapleczem technologicznym.
Biorąc pod uwagę nakreślony asortyment wyrobów cukierniczych, który mamy w naszym planie biznesowym, możemy przystąpić do planu technicznego rozmieszczenia wyposażenia w pracowni cukierniczej.
Odpowiedni podział działów oraz dobór wyposażenia musimy ściśle koordynować z istniejącym prawem i przepisami BHP oraz sanitarno-epidemiologicznymi.
Produkcja dzieli się na klika podstawowych działów/sekcji
- przestrzeń magazynowa sucha: surowce, półprodukty,
- przestrzeń magazynowa – chłodnie/mroźnie – surowce, półprodukty,
- chłodnia wyrobów gotowych (spedycja),
- dział/sekcja wypieków – piecownia (odpiek półproduktów, wypiek ciast),
- dział/sekcja produkcji deserowej (technologie kompozycji poszczególnych półproduktów).
Technologia produkcji i jej wymogi
...Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!