Zero waste to inwestycja w przyszłość

Restuaracje
Wiele artykułów spożywczych w restauracji po prostu ląduje w koszu, kiedy się psuje i nie nadaje się dla gości. Zero waste to sposób na wyhamowanie tego procesu. Wiąże się to jednak z fundamentalną zmianą nawyków pracowników gastronomii i właścicieli lokali gastronomicznych. Jak skutecznie ograniczać odpady w restauracji i dlaczego warto to zrobić? O tym rozmawiamy z Tomaszem Milewskim, szefem kuchni hotelu Mikołajki.

Nawet kilkadziesiąt procent produktów w restauracjach trafia do śmietnika. Do tego dochodzą resztki, które zostawiają po sobie goście. Dlaczego marnujemy tyle pożywienia?

POLECAMY

­Federacja Polskich Banków żywności wyliczyła, że Polacy rocznie wyrzucają 12 mln t jedzenia! Podstawowym błędem jest przeszacowanie ilości, również w restauracjach. Źle zbilansowane porcje to częsty problem. Dania są zbyt duże, goście nie są w stanie ich zjeść, więc resztki się wyrzuca, zwłaszcza w restauracjach à la carte. W przypadku bufetów często zdarza się tak, że goście nakładają sporo ilości na talerz i potem je zostawiają, idąc po kolejną potrawę. Znacznie lepiej jest nałożyć potrawę nawet kilka razy, ale w mniejszych ilościach, lecz skosztować wszystkiego. Tak zresztą mówią też zasady etykiety.

W jakich restauracjach marnuje się najwięcej żywności? To bardziej miejsca typu fast food czy może te najdroższe miejsca?

Nie ma tu reguły. W moim przekonaniu najwięcej żywości marnuje się w lokalach, w których karta ma nawet kilkadziesiąt pozycji. Wówczas oczywiste jest, że przy tylu pozycjach, towar, z którego te potrawy powstają, jest zamrożony, często przemrożony i magazynowany. W tym przypadku produkty marnują się w największej ilości.

Na czym polega restauracyjne zero waste? Co jeszcze wpływa na to, że restauracja jest zero waste?

Jest to analityczny sposób myślenia na temat funkcjonowania restauracji, zarówno na poziomie właścicieli, jak i szefa kuchni, który finalnie decyduje o tym, co można zrobić...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy