Złote myśli na niedzielę vol.3

Restuaracje
Restauracji w tej chwili jest za dużo - Giancarlo Russo, szef kuchni. I ja się z tym zgadzam. Dziwne? Jak smakosz może coś takiego powiedzieć? Może i to w pełni świadomie. Przykład. Poznań ma podobno ponad 650 lokali gastronomicznych. Niby dużo, ale czy półmilionowe miasto to zaspokaja. Jak widać tak, na palcach jednej ręki można policzyć restauracje, gdzie jest full dzień w dzień. To znaczy, że ilość lokali jest co najmniej wystarczalna.

Idąc dalej, ile jest osób, które chodzą codziennie do restauracji. Zaryzykuje, w Poznaniu jakby naliczyć ze 100 to pewnie i tak by było dużo. Nawet one, by trafić do tej samej restauracji zrobią to dopiero po dwóch latach. Ja często bywam, ale nie codziennie, więc czas wydłuży się na jakieś trzy lata.

POLECAMY

To tylko kwestie statystyczne. Teraz kwestie jakościowe. Niestety, ale wiele lokali gastronomicznych to amatorszczyzna, albo spontan. Ktoś uważa albo znajomi tak mówią, że umie gotować i otwiera restaurację, albo bistro. Swoje braki tuszuje mówieniem o kuchni autorskiej, a znajomi i znajomi znajomych, mówią, że to takie hipsterkie miejsce. Hipsterskie miejsc...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy