Znamy Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016!

Restuaracje
10 czerwca br. poznaliśmy nazwisko Wielkopolskiego Kucharza Roku 2016. Ten zaszczytny tytuł otrzymał Paweł Salamon, szef kuchni w Smolarnia Hotel & Restaurant w Trzciance. II i III miejsce zdobyli kucharze z Poznania, odpowiednio Jakub Walczak z restauracji Bazar 1838 i Marcin Trzciński z Enjoy Restaurant.

Na kilka godzin poznański Hotel HP Park stał się areną zmagań uczestników trzeciej edycji konkursu Wielkopolskiego Kucharza Roku im. Rafała Jelewskiego. Zadaniem uczestników rywalizacji było przygotowanie dania, składającego się z trzech obowiązkowych składników: dowolnej części wieprzowiny złotnickiej, boczniaków i piwa. Na wykonanie zadania każdy z uczestników miał półtorej godziny. Konkurs miał na celu odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami.

POLECAMY

Konkurs Wielkopolskiego Kucharza Roku odbywał się przez 10 lat, powrócił po czteroletniej przerwie dzięki zaangażowaniu Joanny Ochniak, Barbary Surmy i Dominika Brodziaka, tym razem w zupełnie nowej formule i w bardzo szczytnym celu. Idea konkursu zrodziła się na znak pamięci o wybitnym szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1970 - 2013) - kucharzu z sukcesami, z doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku,  który reprezentował nasz kraj w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie.  Po jego tragicznej śmierci przyjaciele i koledzy w ten sposób postanowili uczcić jego pamięć.
Również samo miejsce konkursu nie było przypadkowe, bowiem Rafał Jelewski swoje największe sukcesy zawodowe osiągnął w czasie kiedy pracował jako zastępca szefa kuchni Hotelu HP Park.

W konkursie kulinarnym wystartowało  jedenastu zawodników reprezentujących czo...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy