Na kilka godzin poznański Hotel HP Park stał się areną zmagań uczestników trzeciej edycji konkursu Wielkopolskiego Kucharza Roku im. Rafała Jelewskiego. Zadaniem uczestników rywalizacji było przygotowanie dania, składającego się z trzech obowiązkowych składników: dowolnej części wieprzowiny złotnickiej, boczniaków i piwa. Na wykonanie zadania każdy z uczestników miał półtorej godziny. Konkurs miał na celu odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami.
POLECAMY
Konkurs Wielkopolskiego Kucharza Roku odbywał się przez 10 lat, powrócił po czteroletniej przerwie dzięki zaangażowaniu Joanny Ochniak, Barbary Surmy i Dominika Brodziaka, tym razem w zupełnie nowej formule i w bardzo szczytnym celu. Idea konkursu zrodziła się na znak pamięci o wybitnym szefie kuchni śp. Rafale Jelewskim (1970 - 2013) - kucharzu z sukcesami, z doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który reprezentował nasz kraj w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. Po jego tragicznej śmierci przyjaciele i koledzy w ten sposób postanowili uczcić jego pamięć.
Również samo miejsce konkursu nie było przypadkowe, bowiem Rafał Jelewski swoje największe sukcesy zawodowe osiągnął w czasie kiedy pracował jako zastępca szefa kuchni Hotelu HP Park.
W konkursie kulinarnym wystartowało jedenastu zawodników reprezentujących czo...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!