Żółty obiekt pożądania - Gala Gault&Millau za Nami!

Restuaracje
Najważniejsze wydarzenie w świecie polskiej gastronomii już za Nami. Premiera III edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska oraz gala wręczenia nagród najlepszym szefom kuchni 2017 roku była spektakularnym wydarzeniem!

POLECAMY

W pięknie odrestaurowanych przestrzeniach EC 1 – Miasto Kultury w Łodzi zasiadło prawie 600 gości. Wybór miasta, w którym odbyła się Gala nie był przypadkowy. Gault&Millau Polska, sukcesywnie realizując swoją misję, wspiera rozwój kultury kulinarnej w całym kraju. Łódź jest jednym z miast, które prężnie się w tej dziedzinie rozwijają.

Wydarzenie składało się z trzech części. Pierwsza - networkingowa - zgromadziła około 350 najlepszych szefów kuchni w Polsce. Już po przekroczeniu progów EC1 czekała na nich, zapowiadana już wcześniej przez organizatorów, niespodzianka. Wszyscy dostali specjalnie zaprojektowane, szyte na miarę bluzy kucharskie. Przewodnik, tworząc platformę kontaktu najlepszych szefów kuchni z biznesem, jak co roku zaprosił do współpracy kilkunastu partnerów – firmy, które oferują najwyższej jakości produkty i rozwiązania. Szefowie kuchni mieli okazję spróbować m.in. doskonałych alkoholi, świetnego polskiego kawioru, belgijskiej czekolady, aromatycznej kawy czy  łososia od najlepszego światowego producenta. Oko cieszyły ekskluzywne samochody, doskonałe urządzenia agd, sprzęty dedykowane kucharzom i piękna zastawa.

Galę, prowadził, doskonale zgrany duet Justyna Adamczyk, Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska i Marcin Prokop, gwiazdy ekranów i scen.

Rozpoczęto od niezwykle eleganckiego „zaserwowania” III edycji przewodnika Gault&Millau Polska - żółtego obiektu pożądania. Ten moment poza szefami kuchni śledzili także zaproszeni goście : przedstawiciele światowego zarządu Gault&Millau, Ambasador Francji Pan Pierre Lévy, Prezydent Łodzi Hanna Zdanowska, zarządy najważniejszych partnerów biznesowych, liderzy opinii wśród dziennikarzy kulinarnych i life stylowych.

Najbardziej oczekiwany tytuł kulinarny roku, w kolejnej polskiej odsłonie prezentuje 460 restauracji, 120 miejsc noclegowych i ponad 160 produktów lokalnych i miejsc w których można je kupić. Tegoroczna edycja jest również dwujęzyczna, polsko – angielska.

„Nasza gastronomia rozwija się w nadzwyczajnym tempie. Pasja, zaangażowanie i tytaniczna praca szefów kuchni, producentów lokalnych produktów pozwalają stale i odczuwalnie podnosić poziom polskich kulinariów. Jest to dla nas wszystkich powód do dumy i radości -  mówiła podczas Gali Redaktor Naczelna Żółtego Przewodnika Justyna Adamczyk

Na Gali obecny był także prezes światowy Gault&Millau Côme de Chérisey, który serdecznie pogratulował polskim szefom niespotykanego na świecie tempa rozwoju i jakości ich pracy. Pan prezes, z największą dumą poinformował także, że Justyna Adamczyk, spirtus movens i Redaktor Naczelna Przewodnika została Wice-prezesem światowego Zarządu Gault&Millau. Będzie odpowiedzialna za rozwój międzynarodowy marki.

Po uroczystej premierze książki przyszedł czas na wręczenie nagród mistrzom kulinariów. Nagrody, już po raz trzeci, przyznano w pięciu kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej, Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Konkurencja, w każdej z kategorii była bardzo mocna.

Pierwszą prezentowaną kategorią był Szef Kuchni Tradycyjnej. W zacnym gronie nominowanych znaleźli się :

  • Maciej Barton – Pałac w Orli
  • Janusz Fic – Dwór Sieraków
  • Grzegorz Labuda – Szafarnia 10,Gdańsk
  • Rafał Kowalczyk – Stary Dom, Warszawa
  • Andrzej Polan – Mała Polana Smaków, Warszawa

Laureatem w tej kategorii jest szef kuchni i właściciel stołecznej Małej Polany Smaków – Andrzej Polan.

Drugą kategorią była Kobieta Szef. Wśród nominowanych Pań znalazły się :

  • Urszula Czyżak – Lawendowe Termy, Uniejów
  • Iwona Niemczewska – Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin
  • Katarzyna Daniłowicz – Olszewskiego 128, Wrocław
  • Katarzyna Rogowska – Cadenza, Katowice
  • Ewa Malika Szyc Juchnowicz – Malika, Gdynia

Zwyciężyła Katarzyna Daniłowicz, szefowa i współwłaścicielka restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu.

W trzeciej kategorii – Młodym Talencie – nominowani byli:

  • Krzysztof Bielawski – Szeroka 9, Toruń
  • Łukasz Budzik – Mennicza Fusion, Wrocław
  • Łukasz Cichy – Biała Róża, Kraków
  • Paweł Kras – Bottiglieria 1881, Kraków
  • Marcin Przybysz – Belvedere, Warszawa

Zwycięzcą został Łukasz Budzik, szef kuchni wrocławskiej restauracji Mennicza Fusion.

Następną ogłoszoną kategorią był Szef Jutra. W gronie wyróżnionych znaleźli się:

Mirosław Jabłoński – Delight, Łódź

Ernest Jagodziński – Cucina 88, Poznań

Sebastian Krauzowicz – Sfera by Krauzowicz, Toruń

Maciej Rosiński – Affogato Restaurant, Łódź

Mariusz Siwak – Park Hotel, Szczecin

Nagroda trafiła w ręce Ernesta Jagodzińskiego, szefa kuchni w Cuciny 88 w Poznaniu.

Najgorętszymi nazwiskami  tego wieczoru byli nominowani do tytułu Szef Roku. To 5 najmocniejszych nazwisk tego sezonu:

Andrea Camastra – Senses, Warszawa

Martin Gimenez Castro – Salto, Warszawa

Witek Iwański – Aruana, Serock

Artur Skotarczyk – Muga, Poznań

Krzysztof Żurek – Trzy Rybki, Kraków

Bezkonkurencyjnym zwycięzcą i Szefem Roku 2017 został Andrea Camastra, szef kuchni i współwłaściciel restauracji Senses.

Galę zakończono wystawną, 6-cio daniową kolacją przygotowywaną przez szefów wybranych spośród nominowanych do tegorocznych nagród. Do każdego z dań dobrano najlepszy alkohol. Partnerzy tegorocznej Gali (Makro, Antonius Caviar, Callebaut, Marine Harvest, Nespresso) zapewnili doskonałej jakości produkty. Za pairingi odpowiadały trzy marki – Makro- proponujące francuskie wina; Moët Hennessy serwujący drinki na wódce Belvedere i whisky Glenmorangie; Grimbergen z piwem Blanche.  Do dań serwowano doskonałe wody - Acqua Panna i San Pellegrino. To bezapelacyjnie była najlepsza...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy