Zużycie energii to nie wszystko. Jak wybrać najlepszą witrynę cukierniczą?

Restuaracje
Każdy, kto decyduje się na otwarcie cukierni doskonale wie, że oprócz wyśmienitych wypieków liczy się także wyposażenie lokalu oraz jego wystrój – gustowne dodatki oraz wyposażenie techniczne, które umożliwi efektowną ekspozycję sprzedawanych przekąsek podkreślając smakowitość sprzedawanych słodyczy.

Efektowna prezentacja to jednak nie wszystko – branża gastronomiczna wymaga przestrzegania najbardziej wyśrubowanych norm związanych ze sprzedażą żywności. Chcąc cieszyć się świeżością sprzedawanych smakołyków warto rozważyć zakup odpowiedniej witryny cukierniczej, która pozwoli przechowywać produkty we właściwych warunkach pobierając przy tym niską ilość energii elektrycznej. Czym zatem kierować się przy wyborze witryny i co powinno się o nich wiedzieć, chcąc otworzyć własny lokal cukierniczy? Zapytaliśmy o to Sławomira Jewusiaka ze sklepu eLADEX, sklepu od 33 lat wyposażającego małe i średnie biznesy w urządzenia chłodnicze.

POLECAMY

Liczy się pierwsze wrażenie

Najczęściej „kupujemy oczami” – właściwie wyeksponowany towar podkreśla swoją atrakcyjność sprawiając, że wchodząc do cukierni z zamiarem kupna jednej przekąski wychodzimy z o wiele większą zawartością torby. Wszelkiego rodzaju ciasta, ciastka, muffiny, bezy, pączki, precle, pierniki, lody czy też torty zestawione obok siebie sprawiają, że trudno jest się im oprzeć. Warto jednak pamiętać, że każdy produkt wymaga odpowiedniej temperatury przechowywania sprawiając, że jego świeżość pozostanie nienaruszona. Dlatego też niezwykle istotne jest miejsce, w którym znajduje się dana cukiernia oraz jej wyposażenie – wchodząc do wewnątrz lokalu liczą się pierwsze odczucia oraz emocje – widok eleganckiej cukierni wraz z odpowiednią wystawą produktów jest kluczem do sukcesu miejsca – równie ważnym, jak jakość oferowanych przysmaków.

Oprócz wyposażenia istotna jest także wielkość pomieszczenia – mały lokal z pewnością pozwoli na oszczędności, jednakże będzie dosyć sporym utrudnieniem biorąc pod uwagę późniejszą chęć rozwoju biznesu. W przypadku lokali o niewielkich rozmiarach ważne jest to, by witryna cukiernicza nie przytłaczała pomieszczenia swoją wielkością – w tym celu warto jest zwrócić uwagę na mniejsze witryny pozwalające na ich adaptację do rozmiarów pomieszczenia. Przejrzystość oferty oraz odpowiednia ekspozycja ma ogromny wpływ na późniejsze zyski, bowiem dzięki przemyślanemu i starannemu ułożeniu produktów klienci zdobywają zaufanie, które pozwoli zyskać stałych entuzjastów słodkich wypieków.

Odpowiednie wyposażenie to nie wszystko

Według ściśle określonych norm sanitarnych każdy lokal cukierniczy winien spełniać określone warunki, by móc sprzedawać swoje produkty, dlatego też niezwykle ważny jest wybór odpowiednich witryn cukierniczych, które będą spełniać standardy określone w aktach prawnych. Oprócz tego ważny jest także ciągły obieg powietrza zapewniający ciągłą wentylację czy też dostęp do ciepłej i zimnej wody. Najważniejsza jest jednak wspomniana wcześniej witryna cukiernicza – jej odpowiednia pojemność wraz z przeszklonymi regałami pozwoli stworzyć efektowną wystawę, podkreślając gamę produktów poprzez gustowne oświetlenie oraz liczne przegrody z możliwością regulacji temperatury.

– Wśród wiodących producentów witryn cukierniczych z pewnością wyróżnić można firmę CEBEA oraz MAWI, które specjalizują się w różnego rodzaju witrynach – tych chłodniczych oraz standardowych. Różne rodzaje szyby frontowej umożliwiają podkreślenie walorów wizualnych wszelkich dostępnych wypieków. W zależności od modelu witryny cukiernicze posiadają prostą lub zaokrągloną szybę czołową, która oprócz właściwości praktycznych posiada swoje wizualne aspekty – tłumaczy Sławomir Jewusiak, specjalista ds. sprzedaży w sklepie eLADEX.

W przypadku produktów, które nie wymagają przechowywania w niskich temperaturach , Jewusiak wyróżnia witryny cukiernicze niechłodnicze, które pozwalają na przechowywanie chociażby pączków, drożdżówek, ciastek oraz innych smakołyków o podobnych właściwościach. Jego zdaniem oprócz witryn cukierniczych na uwagę zasługują także pozostałe półki oraz regały posiadające dużo przegród.

Witryny cukiernicze – czym kierować się przy ich wyborze?

Popularna ciastkarka – czyli chłodząca witryna cukiernicza – ma spełniać kilka określonych zadań – oprócz podkreślania atrakcyjności t...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy