Zwyczaje kawowe Polaków

Restuaracje

W ciągu ostatnich lat zdecydowanie widać rozwój branży kawowej w Polsce. Do niedawna wiele osób uważało, że w naszym kraju nie istnieje kultura picia kawy. Dziś trudno wyobrazić sobie poranek bez filiżanki dobrze przyrządzonej kawy do śniadania, w drodze do pracy czy w trasie na stacji benzynowej. Ponad połowa Polaków pija kawę poza domem, średnio trzy razy w tygodniu.

Z biegiem lat świadomość Polaków stale rosła, a popularność kawiarni spowodowała, że ludzie otworzyli się na inne niż znane sobie do tej pory specjały. Wciąż dużą popularnością cieszy się klasyczne, intensywne w smaku espresso, co nie oznacza, że z mniejszym zainteresowaniem spotykają się kawy mleczne, takie jak, np. cappuccino z aksamitną, mleczną pianką czy trójwarstwowe latte macchiato. Dużą wagę przykłada się również do tego, czy kawa przygotowana jest ze świeżo mielonych ziaren oraz czy jakość samych ziaren jest odpowiednia – Polacy wiedzą, jak ważne jest to, by osiągnąć idealny rezultat. 

POLECAMY

Najważniejszym elementem dobrej kawy jest oczywiście ziarno. Główne dwa rodzaje, które powinniśmy znać, to Arabika i Robusta. Pierwszy rodzaj to kawa rosnąca na wyższych wysokościach, wymagająca równej i wysokiej temperatury powietrza, uznawana jest za bardziej szlachetną. Robusta natomiast to kawa, która nie wymaga aż tak specjalnych warunków klimatycznych, dzięki czemu łatwiej jest ją uprawiać. Będzie ona bardziej gorzka od Arabiki, zawierając w sobie więcej kofeiny. 

Wraz z rosnącą popularnością kawy na rynku pojawia się coraz więcej kawiarni i restauracji serwującyc...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy