1. Przygotuj plan działania
W utrzymaniu czystości restauracji pomoże przygotowanie planu działaniu oraz wyznaczenie personelu, który powinien dbać o porządek. W harmonogramie prac należy również zaznaczyć, co powinno być myte oraz dezynfekowane codziennie, a co raz w tygodniu. Dobrze sprawdza się tutaj lista kontroli czystości, na której pracownicy będą zaznaczać, jaki obszar został wysprzątany.
POLECAMY
2. Zainwestuj w odpowiednie środki
Kluczem do utrzymania czystości jest wykorzystywanie odpowiednich środków. Pamiętajmy jednak, że w gastronomii nie ma czegoś takiego jak chemia uniwersalna. Zamiast wybierać środek do wszystkiego zainwestujmy w różne preparaty, które będą idealnie sprawdzały się w danych sytuacjach i pomieszczeniach. Dzięki temu zaoszczędzimy czas na usuwanie trudnych zabrudzeń i uczynimy restauracje miejscem sterylnym.
3. Systematyczność to podstawa
Nawet najlepsze środki do czyszczenia nie uchronią nas przed regularnym i bardzo dokładnym sprzątaniem. Systematyczność jest jedynym złotym środkiem, który pozwoli na zachowanie czystości w pomieszczeniach. Rozlane mleko, rozbite jajko, przypalone resztki jedzenia u spodu patelni czy w piecu zaczynają śmierdzieć już po kilku godzinach. Po kilku dniach stają się niebezpieczne dla otoc...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!