7 zasad czystej restauracji. Poznaj standardy higieny w lokalu gastronomicznym

Restuaracje

Prowadząc restaurację, należy zadbać o to, aby po każdym dniu pracy została jak najdokładniej posprzątana. Brak należytej dbałości o poziom higieny może nie tylko odbić się na jakości świadczonych usług gastronomicznych, lecz także sprowadzić na nas problemy podczas inspekcji sanepidu. Aby tego uniknąć, przygotowaliśmy 10 zasad, które mogą być pomocne w utrzymaniu czystości w restauracji.

1. Przygotuj plan działania

W utrzymaniu czystości restauracji pomoże przygotowanie planu działaniu oraz wyznaczenie personelu, który powinien dbać o porządek. W harmonogramie prac należy również zaznaczyć, co powinno być myte oraz dezynfekowane codziennie, a co raz w tygodniu. Dobrze sprawdza się tutaj lista kontroli czystości, na której pracownicy będą zaznaczać, jaki obszar został wysprzątany. 

POLECAMY

2. Zainwestuj w odpowiednie środki

Kluczem do utrzymania czystości jest wykorzystywanie odpowiednich środków. Pamiętajmy jednak, że w gastronomii nie ma czegoś takiego jak chemia uniwersalna. Zamiast wybierać środek do wszystkiego zainwestujmy w różne preparaty, które będą idealnie sprawdzały się w danych sytuacjach i pomieszczeniach. Dzięki temu zaoszczędzimy czas na usuwanie trudnych zabrudzeń i uczynimy restauracje miejscem sterylnym. 

3. Systematyczność to podstawa

Nawet najlepsze środki do czyszczenia nie uchronią nas przed regularnym i bardzo dokładnym sprzątaniem. Systematyczność jest jedynym złotym środkiem, który pozwoli na zachowanie czystości w pomieszczeniach. Rozlane mleko, rozbite jajko, przypalone resztki jedzenia u spodu patelni czy w piecu zaczynają śmierdzieć już po kilku godzinach. Po kilku dniach stają się niebezpieczne dla otoc...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy