Zwiedzanie rozlewni jest możliwe od 1 sierpnia br.
W trakcie wycieczki przewodnik przeprowadzi zwiedzających przez linie rozlewu do butelek i puszek, przypomni historię linii rozlewniczych oraz opakowań używanych w browarze, przedstawi ciekawostki i dane związane z rekordową wydajnością tyskiego browaru. Zwiedzający zobaczą ogromną myjkę butelek, działającą na zasadzie zmywarki kuchennej, która mieści jednorazowo ponad 24 tys. butelek, a proces mycia trwa 22 minuty. Będzie można też podpatrzeć kontrolę jakości butelek po umyciu oraz proces ich napełniania i kapslowania przez tzw. monobloki, a także napełnianie i zamykanie puszek, dodatkowo można zapoznać się z procesem kontroli poziomu nalewu piwa i etykietowaniem butelek. Niektóre z urządzeń znajdujących się w dziale Rozlewu Tyskich Browarów Książęcych są dostępne jedynie w kilku browarach na świecie.
– W ciągu 284 dni w Tyskich Browarach Książęcych rozlewa się do butelek i puszek tyle piwa, że układając je jedna na drugiej zbudowano by wieżę sięgającą Księżca – mającą prawie 385 tys. km wysokości. W sezonie w ciągu jednego dnia z browaru może wyjechać nawet 300 ciężarówek z piwem. W ciągu godziny napełniamy 150 tys.puszek i 60 tys. butelek. Z całodziennego rozlewu linii puszkowych można by ułożyć trasę Tychy – Wiedeń… i z powrotem, czyli ok. 600 km! To jedna z najszybszy...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!