Co hotelarze mogą zyskać zaspakajając potrzeby osób na diecie bezglutenowej?

Aktualności
Nietolerancja glutenu oraz inne alergie pokarmowe to tematy, które z roku na rok zyskują na popularności. Czy i w jaki sposób może zyskać na tym branża hotelarska? Jakie oczekiwania wobec hoteli mają bezglutenowi goście i w jaki sposób je spełnić?

Według danych opublikowanych przez EAACI (The European Academy of Allergy and Clinical Immunology) na alergie pokarmowe cierpi 7 mln ludzi w Europie. Trend żywności „Free from” jest również coraz mocniej dostrzegalny w Polsce, a alergie uchodzą już za chorobę cywilizacyjną.

POLECAMY

Szacuje się, że ze względów zdrowotnych, po produkty bezglutenowe sięga około 8-10% Polaków. Do tego odsetka należy doliczyć również rosnącą rzeszę osób, które wprowadzają do swojej diety produkty bez alergenów, w celu ograniczenia spożycia wszechobecnego glutenu i zróżnicowania diety.

Ze względu na tę drugą grupę osób narosło mylne przekonanie, że ograniczenie spożycia glutenu jest swojego rodzaju fanaberią. Świadomość społeczeństwa dotycząca celiakii, czyli choroby autoimmunologicznej, cechującej się całkowitą nietolerancją glutenu, zwiększa się. Niestety, jej poziom dalej nie pozwala chorym na obdarzenie zaufaniem osoby trzeciej, co do bezpieczeństwa przygotowania bezglutenowego posiłku.

Męczącą koniecznością dla osób z nietolerancją glutenu jest przeprowadzanie dokładnego wywiadu, mającego na celu uzyskać informację o użytych składnikach oraz procesie przygotowania żywności. Należy pamiętać, że obawy u tychże osób spowodowane są troską o własne zdrowie, a nawet życie. Reakcje alergiczne dla każdej jednostki chorobowej są indywidualne i mogą wiązać się ze skutkami natychmiastowymi lub odsuniętymi w czasie, nawet po spożyciu minimalnej ilości glutenu. Tak samo zróżnicowana może być ich forma, od obniżenia samopoczucia, dolegliwości gastrycznych, a nawet po zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Hotele przyjazne osobom na diecie bezglutenowej

Osoby na diecie bezglutenowej poszukują przyjaznych dla nich miejsc i właśnie takie odwiedzają, a jeśli zostaną spełnione ich oczekiwania, chętnie dzielą się opiniami i rekomendacjami na grupach zrzeszających alergików oraz w otoczeniu. Należy pamiętać, że potencjalnym gościem nie jest tylko jedna osoba z restrykcjami żywieniowymi, lecz determinuje ona wybór miejsca pobytu dla wszystkich osób z nią podróżujących.

Aby spełnić oczekiwania tych osób, wbrew pozorom wystarczy tylko kilka, prostych zabiegów. Samo dopasowanie oferty śniadań sprawia, że hotel zyska dobry PR i będzie p...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy