Czego nie wiesz o idealnie przygotowanym steku?

Restuaracje

Idealny stek to najwyższej jakości mięso oraz umiejętny sposób smażenia czy grillowania. Na naszym rynku oprócz popularnego steka z polędwicy wołowej, znajdziemy również steki dojrzewające – sezonowane, które zaskarbiły sobie serca konsumentów. Takie steki bez problemu kupimy w marketach, a do tego są pojedynczo pakowane z rozmaitych części mięsa wołowego.

Najbardziej popularne oprócz polędwicy to rostbef, karkówka, antrykot czy ostatnio spotykany udziec. Bardzo ważną czynnością w przygotowaniu mięsa na steki, kiedy kupujemy większe kawałki i porcjujemy na gotowe porcje, jest –krojenie w poprzek włókien mięśniowych. Oczywiście uprzednio oczyszczonych i umytych. Mięso najlepiej jest wyciągnąć z lodówki na jakiś czas przed smażeniem. Godzina będzie wystarczająca.

POLECAMY

Pamiętajmy również, aby przed smażeniem osuszyć mięso ręcznikiem papierowym. Solimy najpierw (warto używać dobrych gatunkowo soli, np. morskiej, himalajskiej) od strony, od której będziemy zaczynać smażyć mięso na dobrej teflonowej lub ceramicznej patelni czy grillu. Przewracamy mięso wyłącznie za pomocą szczypiec lub łopatki. Pod żadnym pozorem nie nakłuwamy go, gdyż cały smak i aromat zostałyby na patelni – a nie o to nam chodzi.

Rozpoczynając proces smażenia, musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Nasze steki powinny być suche, bez zbędnych soków i oczyszczone z błon. Wyciągamy mięso z lodówki min. 20-40 minut wcześniej. Na rozgrzanej patelni równomiernie rozprowadzamy tłuszcz. Mięso połóż delikatnie na patelni. Po wyłożeniu nie ruszaj go – w przeciwnym razie straci aromat i będzie w środku suche. Gdy mięso smaży się na patelni, wytworzona zostaje chrupiąca skórka, a ono nabiera smaku. 

Sezonowanie wołowiny na sucho

Dojrzewanie, kruszenie mięsa przeżywa prawdziwy renesans dzięki specjalnym urządzeniom. Szafy do sezonowania – uszlachetniania mięsa – to powrót do niegdyś znanej technologii dry-aged. To właśnie dojrzewanie mięsa na sucho, poprzez zachodzące w nim przemiany enzymatyczne, czyni go kruchym, delikatnym, dodatkowo wydobywając z niego aromaty. Opatentowana technologia ściśle kontro...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy