Świadoma uprawa winorośli związana jest zdecydowanie z rozwojem cywilizacji. W momencie gdy nastąpiło przekształcenie życia łowieckiego w gospodarkę rolną, człowiek zaczął eksperymentować z krzyżowaniem odmian, klonowaniem czy z różnymi formami nasadzeń. Dzięki temu obecnie możemy cieszyć się tysiącami odmian winorośli, które są dostosowane do różnych warunków klimatycznych oraz rodzaju gleby. Jeszcze kilkaset lat temu wino uznawano za bardzo bezpieczny trunek. Wieki temu zanieczyszczona woda, szczególnie w ośrodkach miejskich, nie była najlepszym napojem codziennym dla naszych przodków. Wino nie dość, że było wystarczająco trwałe, to dodatkowo dawało oczywiste symptomy zepsucia, co chroniło przed zatruciem niejedną spragnioną osobę. Na szczęście obecnie świat winiarski daje nam wina o dużo większej wartości, mające całe spectrum możliwości – czyli to, co możemy z nimi lub przy ich pomocy, zrobić.
POLECAMY
Wachlarz możliwości win
Gdy zapytamy przypadkową osobę o to, do czego można wykorzystać wino, otrzymamy zazwyczaj dwie odpowiedzi: do jedzenia i do samodzielnego wypicia. Osoba, która jest miłośnikiem tego alkoholu, odpowie: zależy jakie. I właśnie w tym tkwi piękno win. Różnorodność odmian, terroir (zespół czynników takich jak: ziemia, otoczenie czy warunki klimatyczne, które składają się na naturalne siedlisko winorośli w danym miejscu. Mają kluczowy wpływ podczas uprawy winogron i produkcji wina), sposobów uprawy i produkcji, czy choćby osób, które odpowiadają za to, co finalnie otrzymujemy w butelkach – to wszystko sprawia, że ten świat jawi się jak nieskończone morze możliwości. Najwspanialsze jest to, że im dalej zagłębiamy się w wiedzę winiarską, tym bardziej odkrywamy, jak wiele jeszcze jest przed nami.
Wachlarz możliwości win powinniśmy zacząć od tego, że niekoniecznie pojawiają się one jako partner przy kolacji. Doskonałym przykładem są tu szampany wypijane na aperitif, a także te podawane przy świętowaniu wszystkich ważnych okazji w naszym życiu. Gorącym latem stłumimy duże pragnienie kieliszkiem schłodzonego Vinho Verde lub delikatnego rose. Innym razem możemy pomyśleć, aby zastąpić deser winem, a w tym przypadku idealnie sprawdzi się oleisty, słodki i pełny zdecydowanych aromatów Pedro Ximénez.
Jak wybrać wino do danej potrawy?
Prawdę mówiąc, niejeden winiarz mógłby obrazić się, słysząc, że jego wino ma „gasić pragnienie”, aczkolwiek nie możemy oszukiwać się, że wiele z ...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!