Dobra wentylacja w lokalu, czyli jak wybrać okap

Restuaracje

Okapy gastronomiczne to bardzo istotny element wyposażenia kuchni restauracyjnej, w której funkcjonują urządzenia emitujące dużą ilość ciepła, dymu, zapachów i pary wodnej. Zadaniem okapu nie jest bowiem tylko eliminacja natrętnego zapachu powstającego w czasie gotowania, ale także wychwytywanie i usuwanie niepotrzebnych czynników, które dodatkowo rozprzestrzeniają się w pomieszczeniu i brudzą inne sprzęty oraz znacznie podnoszą temperaturę powietrza.

Mimo że jest niezbędnym elementem kuchennego wyposażenia, nawet tego w domu, zasada jego działania jest bardzo prosta. Ogrzane powietrze z zanieczyszczeniami dostaje się do wyciągu, sączy przez filtry labiryntowe, które zatrzymują wodę, olej, sadzę itp. A następnie za pośrednictwem kanału wylotowego wilgoć jest podawana bezpośrednio do rury składowania, która znajduje się w dolnej części okapu. Okap wraz z system wentylacyjnym ma wyprowadzić zanieczyszczone powietrze, oczyścić je i doprowadzić do kuchni czyste oraz świeże. 

POLECAMY

Na co zwrócić uwagę?

Może wydaje się to sprawą oczywistą, ale trzeba dokładnie obliczyć wymiary sprzętu, nad którym zawiśnie. Musi być większy na szerokość i długość o 200 mm. 

To pozwoli na jego najbardziej optymalne wykorzystanie. Kolejny istotny wymiar to 2 m 10 cm, czyli maksymalna wysokość, na której powinien być zamontowany okap. Jego prawidłowe funkcjonowanie uzależnione jest od dokładnego dopasowania do typu, wydajności i rozmiarów instalacji, do której ma być podłączony. No i to, co chyba najważniejsze, żeby nie mieć problemów przy kontrolach – świadomość, że okapy gastronomiczne dopuszczone do sprzedaży muszą mieć Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydane przez Państwowy Zakład Higieny nr HŻ/D/0410/2006.

Funkcjonalność, czyli to, na czym nam zależy

Najłatwiej powiedzieć, że okap należy zaprojektować od razu odpowiedni w momencie, kiedy adoptujemy lokal pod gastronomię. Wtedy nie mamy problemu z położeniem odpowiedniej instalacji. Dobrym momentem na wybór tego właściwego okapu jest także jej remont. W obu przypadkach należy pomyśleć o funkcjonalności i od razu zaplanować rozmieszczenie kuchenek, a następnie okapów. Jest to o tyle ważne, że wtedy można zdecydować, jaki okap wybrać. 

Jeżeli podejmiemy decyzję, że kuchenki będą ustawione na środku kuchni, wtedy konieczny jest okap centralny (nazywany też wyspowym) czy środkowy, to jeden z rodzajów okapów, które nie są wymagane do montażu na ścianie – montowany jest on do sufitu nad wszelkiego rodzaju urządzeniami. 

Kiedy pomieszczenie determinuje ustawienie kuchenek pod ścianami, to przyda się okap przyścienny. Bardzo ważną sprawą jest dopasowanie okapu do wielkości kuchni. Podstawę jego sprawnego funkcjonowania stanowi prawidłowy dobór pod względem typu, gabarytów, wydajności oraz instalacji, do której zostanie podłączony. 

Systematyka okapów według zastosowania

Wśród rodzajów okapów znajdziemy: 

  • wyciągowe – przeznaczone są do wychwytywania i odprowadzania ciepła, pary i nieprzyjemnych zapachów wytwarzanych w procesach gotowania, pieczenia, smażenia itp. w kuchni. Tłuszcz zostaje wytrącony z wyciąganego powietrza i odprowadzony do rynienki w celu jego usunięcia;
  • nawiewno-wyciągowe – przeznaczone są do wychwytywania i odprowadzania niemiłych zapachów kuchennych przy zapewnieniu bilansu powietrza wyciąganego i nawiewanego. 

Wyciągane powietrze przepływa przez labiryntowy łapacz tłuszczu, gdzie zostaje wytrącony i odprowadzony do rynienki ściekowej. Zakończona zaworem spustowym rynienka umoż...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy