W różnych kulturach przyjmuje się, że mamy od 4 do 6 smaków. Dodatkowo nieodzownym elementem jest też aromat i sfera wizualna potrawy. Foodpairing, to metoda, polegająca na dobieraniu składników, które charakteryzują się jakąś wspólną cechą, często jest to właśnie aromat. Do tego dochodzi jeszcze technika zastosowana do przygotowania dania. Wiadomo, że pieczenie, smażenie, duszenie czy nawet odpowiednie rozdrobnienie produktów wpływa na ostateczny smak potrawy.
POLECAMY
- Każdy kucharz wie, że istnieją sprawdzone połączenia smaków, które są tak naprawdę ponadczasowe np. wieprzowina z cebulą. Często wyjątkowy smak uzyskuje się łącząc produkty z jednego regionu lub składniki z tej samej pory roku. Dodatkowo dzięki eksperymentom chemicznym i kucharskim odkryto...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!