Co roku na świecie marnuje się i wyrzuca ponad 30% produkowanej żywności. To przeszło cztery razy więcej, niż potrzeba do wyeliminowania globalnego zjawiska głodu, które dotyka 792 milionów ludzi. Marnotrawstwo pożywienia jest niemoralne ze społecznego punktu widzenia. Wywołuje katastrofalne skutki dla środowiska naturalnego i stanowi wypaczenie we współczesnej gospodarce światowej.
POLECAMY
AccorHotels, będąc liderem w branży hotelarsko-gastronomicznej, chce wskazać możliwości wspólnego zmierzenia się z tym globalnym problemem, wskazywanym w kilku spośród 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ dla naszej planety.
W związku z powyższym, Grupa Orbis – będąc częścią AccorHotels, zobowiązuje się, że do 2020 r. ilość odpadów żywnościowych w swoich restauracjach zmniejszy się o 30%. Hotel Novotel Warszawa Centrum opracowuje ponadto nowe zasady zarządzania żywnością i napojami, które w większym stopniu uwzględnią kwestię zrównoważonego rozwoju.
Kilka liczb ilustrujących problem
Do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba 16 000 litrów wody; każda bagietka to 100 litrów zużytej wody.
Na całym świecie, co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności. Stanowi to odpowiednik ponad 7% rocznej światowej emisji dwutlenku węgla.
W Polsce do kosza wyrzuca się, co roku ponad 9 milionów ton jedzenia.
Szacuje się, że 25% żywności kupowanej przez podmioty z branży hotelarsko-gastronomicznej trafia na śmietnik. Jej wartość stanowi od 2 do 6 % marży na żywności.
Niezależnie od motywów etycznych, ekologicznych i ekonomicznych Grupa Orbis — z niemal 120 hotelami działającymi pod markami AccorHotels w Polsce i Europie Wschodniej — pragnie wyjść naprzeciw zmieniającym się potrzebom, zachowaniom i stylom życia dzisiejszych konsumentów.
Zdecydowane kroki Grupy Orb...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!