Jak komunikować się z gośćmi podczas trwania koronawirusa?

Aktualności
Od kiedy ogłoszono stan pandemii w Polsce, rozpoczęło się masowe wykupowanie produktów spożywczych z dyskontów i sklepów osiedlowych. Czy taki scenariusz analitycznego działania może mieć miejsce w hotelu? Działanie w amoku i pod wpływem chwili nie zawsze popłaca. Wszystko zależy od tego, czy jesteśmy przygotowani na zdarzenie, którego nie przewidzieliśmy w naszej operacyjności.

Słowo „pandemia” pochodzi od greckiego „pandemos”. Dema oznacza populacje, pan określa wszystkich. Zatem „pandemia” to koncepcja, w której istnieje przekonanie, że populacja całego świata prawdopodobnie zostanie narażona na tę infekcję i potencjalnie część z tych ludzi zachorowała. Jeśli chodzi o konkretnie o nową chorobę wywołaną przez koronawirusa CoVid-19, to czego jeszcze ludzkość nie zna to dynamika transmisji.

POLECAMY

Posługując się wiedzą ze światowych sieci hotelowych zanim otworzy się hotel układa się procedury potrzebne na wypadek okoliczności, które mogą nastąpić. Dlaczego to jest nam potrzebne? Czy da się tego nie wprowadzać w hotelach niezależnych? Przecież podczas otwarcia mamy wiele innych ważniejszych spraw do zorganizowania. Naturalnie można nie wprowadzać tylko później będzie wiązało to się z szybkimi podejmowaniami decyzji, nie zawsze trafnymi. Działanie pod wpływem emocji bez wcześniejszego przygotowania i analizowanie spowoduje, że procedury będziemy wdrażać ad hoc.

Podczas układania procedur warto dokładnie przeczytać wyznaczniki sieciowe, które są wcześniej przygotowywane i sugerowane przez sieć hotelową. Do wszystkich obostrzeń zawsze należy wdrożyć regulacje związane z krajowymi ustawami, czy rozporządzaniami wprowadzanymi przez rząd. Wszystkie nasze procedury to połączenie procedur międzynarodowych sieci regulacji krajowych.

Przygotowanie personelu na wypadek ogłoszenia pandemii, czy epidemii zawsze następuje nieco wcześniej i wskazanym jest przeedukowanie pracowników z procedur i standardów, które rozpisaliśmy. Przestrzeganie zasad higieny, mierzenie temperatury ciała za pomocą dostępnych termometrów elektronicznych, utrzymywanie czystości obiektu w warunkach sterylności z płynami na bazie alkoho...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy