- Wdrożyć wytyczne ustawodawcy.
Od 13 marca 2020 roku weszła specustawa, która reguluje zasady podawania i serwowania posiłków. Skategoryzowane obiekty hotelowe nadal mogą funkcjonować pod warunkiem, że będą serwować jedzenia na wynos. Hotele bardzo szybko się zorganizowały i rozpoczęły donoszenie jedzenia w trybie room service. Hotele, które są nadal otwarte dla gości mają wysokie restrykcje odnoszące się do sterylności w przygotowywaniu i serwowaniu posiłków.
POLECAMY
Rozmawiając z hotelarzami w Polsce obiekty przygotowały się o wiele wcześniej do operacyjności. Wdrożyły tak zwane standardy „Risk managment”. Opisują one dokładnie kto w obiekcie hotelowym odpowiada za sytuacje w każdym dziale i kto odpowiada za komunikowanie się z organami nadrzędnymi, które mogą zawsze skontrolować daną placówkę. Oprócz kontrolingu weryfikuje się standardy HACCP, które wprowadzone są na samym początku funkcjonowania obiektu. Rękawiczki lateksowe powinny być stosowane nie tylko podczas przygotowywania posiłku, ale również podczas pakowania jedzenia na wynos. Każde jedzenie na wynos powinno być przygotowane w odpowiednim pudełku i zafoliowane maszynowo.
Należy przyswoić sobie wiedzę jak rozprzestrzenia się wirus. Koronawirusem można się zarazić przede wszystkim metodą kropelkową. Niebezpieczne jest również dotykanie powierzchni na których mogą znajdować się wszelkiego rodzaju wydzieliny orga...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!