Niezwykle ważne jest zapewnienie pracownikom alkoholowych preparatów do mycia rąk i zwiększenie częstotliwości dezynfekowania powierzchni mających kontakt z dłońmi lub żywnością, najlepiej przy użyciu środków o potwierdzonym działaniu przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2.
POLECAMY
Restauracyjna kuchnia to miejsce szczególnie wrażliwe i podatne na rozprzestrzenianie się wszelkich mikroorganizmów chorobotwórczych. Wiemy to nie od dziś, dlatego lokale gastronomiczne mają opracowane plany mycia i dezynfekcji. Stosowanie się do zaleceń WHO oraz działania zgodne z Dobrą Praktyką Higieniczną (GHP) pozwalają ograniczyć do minimum ryzyko transmisji patogenów. W obecnej sytuacji kluczowe jest natomiast pilnowanie przestrzegania wypracowanych procedur, edukacja pracowników, wzmożona częstotliwość mycia powierzchni twardych i stosowanie profesjonalnych środków czystości zgodnie z ich przeznaczeniem.
Czyste i prawidłowe mycie rąk
Bakterie i wirusy bez trudu przenoszą się z zanieczyszczonych powierzchni na ręce i odwrotnie, dlatego niezwykle ważne jest częste i prawidłowe mycie dłoni mydłem oraz stosowanie alkoholowych preparatów do wcierania, posiadających określoną i potwierdzoną skuteczność przeciwko wirusom osłonkowym.
– Absolutną podstawą jest mycie rąk mydłem lub płynem antybakteryjnym przez co najmniej 30 sekund i pocieranie o siebie zewnętrznych i wewnętrznych części dłoni. Warto stosować też żele na bazie al...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!