Jednym gorzej, drugim będzie lepiej?

Restuaracje
Obroty w punktach gastronomicznych ulokowanych w centrach handlowych spadną o 451 milionów złotych, a pracę może stracić ponad 1,8 tys. osób, czytamy w Raporcie PwC "Skutki zakazu handlu dla centrów handlowych i całej branży".

Dalej w raporcie napisano, że udział placówek gastronomicznych w centrach handlowych stanowi ok. 12 proc. rynku. Wśród placówek tych najwięcej jest typu fast food i dominują niewielkie zakupy, o wartości kilkunastu złotych na klienta.

POLECAMY

Raport zauważa również, że punkty gastronomiczne w centrach handlowych w zasadzie nie mają możliwości przeniesienia sprzedaży na inne dni tygodnia. Posiłki w centrach handlowych spożywane są przede wszystkim przy okazji innych zakupów przez co, jedynie w niewielkim stopniu obroty mogą przenieść się do restauracji poza galeriami, nieobjętych zakazem handlu.

Tak, trudno nie zgodzić się z tą opinią. Wystarczy wejść do jednej z galerii handlowych, by zauważyć, że czasami trudno znaleźć miejsce w lokalach gastronomicznych, mimo że większość z nich to sieciówki. Zresztą klient galerii, nie spodziewa się tu znaleźć innych punktów żywienia. Do galerii przychodzi się spędzić czas, zrobić zakupy, a przy okazji wrzucić na przysłowiowy ruszt, pizzę, makaron, hamburgera czy coraz częściej sushi.

Patrząc na rynek zatrudnienia w gastronomii, to można powiedzieć raczej ze spokojem, że ci, którz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy