Jesienny przysmak: dynia

Restuaracje

Nadchodzi czas „kulinarnej jesieni”, a więc nasze kuchnie, menu i wkładki sezonowe będą bogate w produkty typowe dla tej pory roku. Takim sztandarowym produktem jesiennym przyrządzanym na rozmaite sposoby jest dynia. Jesienią dostępnych jest wiele odmian dyni, które różnią się nie tylko wyglądem, kolorem, ale przede wszystkim smakiem.

Najbardziej popularne w Polsce są dynie: olbrzymia, piżmowa lub zwyczajna. Od pewnego czasu bardzo często można również zaobserwować wykorzystanie odmiany Hokkaido. Nie trzeba jej obierać ze skóry i podczas gotowania nie rozpada się, co daje pożądane efekty przy gulaszach czy zapiekaniu z nią tart. O jej walorach prozdrowotnych wiedzieli już Indianie wykorzystujący ją w swojej kuchni. Dynia jest kuzynką arbuza, melona, kabaczków, cukinii i ogórków, a to z racji przynależności do rodziny dyniowatych. Możemy wyodrębnić ok. 700 rodzajów dyni, które różnią się od siebie wielkością, kolorem, ale i przeznaczeniem – są bowiem dynie jadalne i ozdobne.

POLECAMY

Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate m.in. w witaminy C, D, B1, B2, PP, a także kwas foliowy. Dzięki temu daje nam duże spektrum działania w naszych restauracjach pod kątem zdrowego odżywiania. Posiada antyoksydanty, czyli związki hamujące procesy oksydacyjne pomagające zapobiegać różnym chorobom, m.in. nowotworom. Potrafi odkwaszać nasz organizm i wzmacniać układ odpornościowy, pobudza trawienie, uspokaja i pomaga w dolegliwościach nerek. Warto o tym pamiętać, gdyż od naszych restauracji, szefów kuchni i kucharzy taka wiedza jest coraz częściej wymagana w dobie dzisiejszych, kulinarnych czasów. Dobra restauracja i szanujący się szef kuchni dbają o połączenia smakowe i wizualne, ale też powinni zadbać o aspekty zdrowotne. Przecież jesteśmy „tym, co jemy”. Jedynym minusem dyni jest wysoki indeks glikemiczny, co dla cukrzyków ma znaczenie.

Pierogi z dynią i boczkiem, czy dynia z grzybami – wystarczy puścić wodzę kulinarnej fantazji, by zaskoczyć gości na tyle, żeby pok...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy