Lody naturalne a nauka nowych smaków

Restuaracje

Stale rosnąca konkurencja i coraz bardziej wymagający konsument to dwa główne czynniki, które zmuszają lodziarzy i cukierników do rozszerzania swojej oferty deserów o lody naturalne. Za co pokochali je goście i co decyduje o sukcesie w tej branży?

Po okresie fascynacji lodami włoskimi, amerykańskimi czy świderkami wróciła moda na lody naturalne wytwarzane według tradycyjnych receptur – dlatego bywają również nazywane rzemieślniczymi. Z założenia lody tradycyjne nie powinny zawierać dodatków innych niż naturalne. Nie znajdziemy więc w nich stabilizatorów, zagęstników czy sztucznych barwników. W prawdziwych, tradycyjnych lodziarniach serwowane są smaki, które można wyprodukować w sposób naturalny, np. bakaliowe, kawowe, czekoladowe, waniliowe, miętowe, truskawkowe, borówkowe, kiwi, brzoskwiniowe, migdałowe, kokosowe, poziomkowe. 

POLECAMY

Niektóre połączenia to klasyka, np. jabłko z miętą, orzech z czekoladą, gruszka z imbirem. Dużą popularnością cieszy się solony karmel. Standardem są smaki orzechowe oraz owocowe (np. mango, jagoda, banan, malina, kiwi). Lodziarnie tradycyjne starają się jednak stale zaskakiwać klientów i kusić ich nietypowymi smakami. Mascarpone z bakłażanem, szpinak, kogel-mogel, seler naciowy, jęczmień z bananem, melasa na śmietanie, marcepan z makiem, lemoniada, jogurt grecki z sezamem, morela z nasionami chia, kasztan, lody o smaku popularnych wafelków i batoników. W tradycyjnych lodziarniach można natknąć się na lody doprawiane np. chili, rozmarynem, lnem cz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy