A mowa o robotach, które nie tylko przyspieszają proces produkcji sushi, ale i optymalizują pracę oraz wykorzystanie materiałów i składników. Urządzenia nie zastąpią pracy wyspecjalizowanego kucharza, jednak z pewnością będą dla niego odciążeniem w podstawowych czynnościach związanych z przygotowaniem ryżu, jego idealnym układaniem czy zwijaniem. Takie rozwiązania oferuje marka Suzumo – japoński innowator, który już w roku 1981 stworzył pierwszego robota do sushi. Od tego czasu, w sposób rewolucyjny udowadnia on, że pyszne, tradycyjne sushi jest możliwe także bez zatrudniania sztabu profesjonalistów. Jak informuje sama firma, robotyka 4-krotnie przyspiesza pracę sushi chefów, wpływając jednoznacznie na wzrost efektywności zaplecza.
POLECAMY
Najszybszy na rynku – do 4800 nigiri w ciągu godziny!
Firma postanowiła wprowadzić tę innowację także na rynek polski, który coraz bardziej przekonuje się do automatyzacji gastronomicznej. Polskie gastrobiznesy doceniają higieniczność urządzenia, ale też w pełni automatyczną, bezpieczną pracę: mieszanie ugotowanego ryżu, porcjowanie nigiri, przygotowanie warstw ryżu, rolowanie uramaki, formowanie ich w kwadrat, a także cięcie rolek w idealnych odstępach. Co ważne, Suzumo formuje sushi najszybciej na rynku (przykładowo w ciągu godziny wytwarza aż do 4800 pysznych kulek ryżowych nigiri). To wyjątkowe ułatwienie, zwłaszcza w weekendy – kiedy restauracje i biznesy cateringowe mają największe obłożenie.
Równie szybko urządzenie wytwarza arkusze ryżu skręcając je w różne rodzaje rolek. Dzięki kompaktowym rozmiarom, jednak ze zwiększoną pojemnością np. zasobnika na ryż, jest coraz chętniej stosowane nie tylko do mniejszych restauracji sushi, ale i do masowych produkcji w tej branży (nawet do 50 000 rolek w ciągu 8 godzin). Wszystko to z powtarzalną jakością i różnorodnością smaków, z łatwością obsługi, optymalizacją czasu przygotowania potrawy oraz mniejszym wkładem finansowym.
– W Polsce borykamy się z brakami wykształconego personelu oraz dużą rotacją pracowników. To też zmusza branżę HoReCa m.in. do wykorzystywania niezależnych rozwiązań, które niwelują błąd produkcyjny czy czynnik ludzki (np. nieunikniony wzrost wynagrodzenia dla pracowników czy wykorzystywanie przez nich zbyt dużej ilości składników generujących koszty). Cieszymy się, że wiele restauracji sushi, firm gastronomicznych i cateringowych już odkryło zaletę naszych urządzeń i widzą kilkukrotne wzrosty wydajności zespołu – powiedział Ryszard Przybył, Członek Zarządu Grafen Europe Sp. z o.o., dystrybutor marki Suzumo w Polsce.
Sprawdź sam, czy Suzumo pasuje do Twojego biznesu
Przedstawiciele gastronomii, szefowie kuchni oraz właściciele restauracji czy firm cateringowych mogą osobiście przekonać się o jakości pracy z urządzeniami Suzumo podczas darmowych warsztatów Sushi MasterClass w 12 miastach Polski. Wydarzenie prowadzone będzie przez jednego z najlepszych szefów sushi w Polsce – Pawła Trzaskowskiego, finalistę Mistrzostw Świata Sushi World Sushi Cup Japan, Global Sushi Challenge 2015 oraz seminarzystę World Sushi Skills Institute i Japan Sushi Association. Zapisy i dokładny kalendarz wydarzeń znajdą Państwo na:
https://grafen.com/sushi-master-class/