Niemieckie wino partnerem nie tylko polskiej kuchni

Restuaracje

Wina niemieckie od lat cieszą się międzynarodowym uznaniem, bowiem zaspokajają każdy gust i nadają się na każdą okazję. Różnorodność odmian, smaków oraz aromatów sprawia, że z łatwością można je komponować z wieloma potrawami. Z czym więc podawać niemieckie wino, aby podkreśliło smak dania i stało się dla niego równym partnerem?

Wina białe

Niewątpliwym królem wśród niemieckich win jest Riesling, doceniany przede wszystkim za swoją elegancję, rasową kwasowość, rozbudowaną gamę smakową, nuty mineralne oraz zdolność do długiego leżakowania. Riesling uprawiany jest w 13 niemieckich regionach winiarskich, a Niemcy są jego największym producentem na świecie. Riesling świetnie komponuje się ze słodko- oraz słonowodnymi rybami, różnego rodzaju sałatkami czy szparagami. Doskonale nadaje się do polskich gołąbków, drobiu i potraw z wieprzowiny. Może być również świetnym kompanem zup ziołowych i warzywnych. Jest doskonałym towarzyszem grillowych przyjęć z pikantnymi kawałkami kurczaka, warzywnymi szaszłykami i grillowanym ananasem. 

POLECAMY

Rieslingi półwytrawne cudownie komponują się z pikantnymi lub słodko-kwaśnymi potrawami kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, a także z sushi. Eleganckiei wyważone wina Riesling Spätlese zbierane z dojrzałych winogron, dobrze zharmonizują się ze świeżym serem, zupami tajskimi czy potrawami kuchni indyjskiej, z jej słodkawymi i kremowymi sosami. 
Müller-Thurgau (Rivaner), który zaraz za Rieslingiem jest najliczniej produkowanym winem w Niemczech, to wino nieskomplikowae, o łatwo wyczuwalnych aromatach, łagodnej kwasowości, delikatnej owocowości z typową „nutą muszkatu”. Można go podać z upodobanymi przez Polaków pierogami z grzybami i kapustą, dzikim drobiem czy duszonymi warzywami. 

Silvaner jest jednym z najstarszych szczepów winorośli. Pochodzi z 1659 r. z Castell we Frankonii, gdzie jest dzisiaj najczęściej uprawianą odmianą. Ta odmiana potrafi wyrazić swój terroir równie dobrze jak Riesling. Kwiatowo-owocowe aromaty i lekka kwasowość czynią z Silvanerów znakomite wina nie tylko klasycznie kojarzone jako wino do szparagów, ale również jako partnera do dań z ryb i białego mięsa, a Silvaner Spätlese wytrawny może być podawany zarówno do szparagów w sosie holenderskim, jak i tatara wołowego.

Warty uwagi jest też Grauburgunder (Pinot Gris). Jego smak efektownie współgra z rybami morskimi, makaronami, dzikim ptactwem, jagnięciną, dojrzałymi serami miękkimi oraz tradycyjnym karpiem po warszawsku. Sprawdza się również w kuchni tajskiej, z krewetkami w wyrazistych sosach, np. curry. 

Z kolei delikatniejszą propozycją jest Weissburgunder (Pinot Blanc). Świeża kwasowość tego wina jest wynikiem przeplatania się nut owoców cytrusowych i orzecha, przez co dobrze smakuje z białym mięsem, gotowanymi rybami i owocami morza. Jest bezkonkurencyjny do path thai, będącego kwintesencją połączenia wielu smaków, oraz kuchni włoskiej – pizzy, makaronów, gnocchi. Weissburgunder dojrzewający w dębowej beczce, przesiąknięty jej...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy