Wina białe
Niewątpliwym królem wśród niemieckich win jest Riesling, doceniany przede wszystkim za swoją elegancję, rasową kwasowość, rozbudowaną gamę smakową, nuty mineralne oraz zdolność do długiego leżakowania. Riesling uprawiany jest w 13 niemieckich regionach winiarskich, a Niemcy są jego największym producentem na świecie. Riesling świetnie komponuje się ze słodko- oraz słonowodnymi rybami, różnego rodzaju sałatkami czy szparagami. Doskonale nadaje się do polskich gołąbków, drobiu i potraw z wieprzowiny. Może być również świetnym kompanem zup ziołowych i warzywnych. Jest doskonałym towarzyszem grillowych przyjęć z pikantnymi kawałkami kurczaka, warzywnymi szaszłykami i grillowanym ananasem.
POLECAMY
Rieslingi półwytrawne cudownie komponują się z pikantnymi lub słodko-kwaśnymi potrawami kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, a także z sushi. Eleganckiei wyważone wina Riesling Spätlese zbierane z dojrzałych winogron, dobrze zharmonizują się ze świeżym serem, zupami tajskimi czy potrawami kuchni indyjskiej, z jej słodkawymi i kremowymi sosami.
Müller-Thurgau (Rivaner), który zaraz za Rieslingiem jest najliczniej produkowanym winem w Niemczech, to wino nieskomplikowae, o łatwo wyczuwalnych aromatach, łagodnej kwasowości, delikatnej owocowości z typową „nutą muszkatu”. Można go podać z upodobanymi przez Polaków pierogami z grzybami i kapustą, dzikim drobiem czy duszonymi warzywami.
Silvaner jest jednym z najstarszych szczepów winorośli. Pochodzi z 1659 r. z Castell we Frankonii, gdzie jest dzisiaj najczęściej uprawianą odmianą. Ta odmiana potrafi wyrazić swój terroir równie dobrze jak Riesling. Kwiatowo-owocowe aromaty i lekka kwasowość czynią z Silvanerów znakomite wina nie tylko klasycznie kojarzone jako wino do szparagów, ale również jako partnera do dań z ryb i białego mięsa, a Silvaner Spätlese wytrawny może być podawany zarówno do szparagów w sosie holenderskim, jak i tatara wołowego.
Warty uwagi jest też Grauburgunder (Pinot Gris). Jego smak efektownie współgra z rybami morskimi, makaronami, dzikim ptactwem, jagnięciną, dojrzałymi serami miękkimi oraz tradycyjnym karpiem po warszawsku. Sprawdza się również w kuchni tajskiej, z krewetkami w wyrazistych sosach, np. curry.
Z kolei delikatniejszą propozycją jest Weissburgunder (Pinot Blanc). Świeża kwasowość tego wina jest wynikiem przeplatania się nut owoców cytrusowych i orzecha, przez co dobrze smakuje z białym mięsem, gotowanymi rybami i owocami morza. Jest bezkonkurencyjny do path thai, będącego kwintesencją połączenia wielu smaków, oraz kuchni włoskiej – pizzy, makaronów, gnocchi. Weissburgunder dojrzewający w dębowej beczce, przesiąknięty jej...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!