Ostatni tydzień z Restaurant Week. Te restauracje musisz odwiedzić!

Aktualności

To już ostatni tydzień Festiwalu Restaurant Week. Ci, którzy nie mieli okazji wybrać się do restauracji, mają jeszcze szansę! Rezerwacje trwają do najbliższej soboty (2.10) w aplikacji (https://app.rclb.pl) i na https://RestaurantWeek.pl. W cenie 59 zł na Gości czeka trzydaniowe menu #Spozakarty wraz z festiwalowym koktajlem. Sprawdźcie, gdzie wybrać się w ostatnim tygodniu Festiwalu!

Ostatnia szansa na zamówienie!

Jesienna edycja Restaurant Week potrwa do 3 października. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. Sprawdźcie, gdzie naszym zdaniem warto zarezerwować stolik.

POLECAMY

Niewinni Czarodzieje

Jeśli nie udało Ci się jeszcze odwiedzić restauracji Niewinni Czarodzieje, koniecznie musisz to nadrobić! To projekt gastronomiczno-lifestylowy, którego inspiracją był film Andrzeja Wajdy pt. “Niewinni Czarodzieje”. W festiwalowym menu czeka na Ciebie m.in. wołowina z truflą i kizami; kaczka, węgorz z foie gras z musem z pietruszki i dymem czereśniowym. Na deser owoce – pomarańcza i marakuja ze śmietanową nutą. Więcej nie zdradzamy - rezerwujcie!

Czarne Czerwone Złote

Czarne Czerwone Złote to jedyny WINEbar i sklep winiarski w Warszawie zlokalizowany w urokliwej kamienicy z XIX wieku. W ofercie znajdziesz ponad 70 najlepszych, wybranych osobiście, niemieckich win. Od tego roku z restauracją współpracuje Chef Paweł Rosiński, który specjalnie na Festiwal przygotował pâté z soczewicy w cieście francuskim z culis malinowym oraz pieczonym orzechem laskowym; policzek z mangalicy w sosie winnym z gratin z dyni z musem z pietruszki czy w opcji wege stek z dyni z musem z pietruszki i rydzami w emulsji tymiankowej. Słodkim zakończeniem uczty w wersji A i B będzie korzenny crème brulèe z owocami leśnymi.

Le Cedre 61

To wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie warszawskiej Pragi, przyciągające wyjątkową atmosferą oraz niezwykłymi smakami kuchni libańskiej, które zachwycą każdego konesera orientalnych specjałów.  W festiwalowym menu czeka na Ciebie m.in. hudra labneh, czyli duszona cukinia i pieczarki z sosem jogurtowym, kolendrą i kaszą burgul. W opcji mięsnej skosztują kofty belsanyeh - kotlety z mielonej jagnięciny, zapiekane z ziemniakami i warzywami, z sosem pomidorowym i ryżem basmati. Słodkim zakończeniem w opcji wege jest baklawa, natomiast w wersji mięsnej ousmallieh, czyli ciasto nitkowe z kremem budyniowym z syropem różanym, pistacje. Brzmi przepysznie, prawda?

Impresja

Restauracja Impresja to miejsce łączące sztukę i tradycję kulinarną. Impresja splata europejskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Chef wybiera naturalne, pełnowartościowe i najwyższej jakości produkty, czuwając nad tym, by Goście otrzymali idealnie skomponowaną potrawę. Jego zapał do eksperymentowania skutkuje zaskakującymi pozycjami w karcie menu.  Podczas Restaurant Week na Gości czekają tu policzki wieprzowe, z emulsją grzybową, purée z zielonego groszku i karmelizowaną marchwią. Miłośnicy zielonego menu zjedzą z kolei buraka w cieście francuskim, z musem pieczarkowym, purée z jabłka i pieczonego czosnku.

Meze by Teo Vafidis and Sons

MEZE to nowoczesne wnętrze, wypełnione tradycyjnym greckim smakiem. Wspaniałość  potraw wynika z dobrze ugruntowanego fundamentu gastronomicznego jakim jest autorytet Teo Vafidisa. Restauracja wypełniona jest wspaniałą, rodzinną atmosferą, a serwowane tu dania zachwycą każdego miłośnika greckiej kuchni. Podczas Festiwalu na telarzach znajdziemy m.in. pastę meze z oliwkami i pieczywem Pita, grillowanego bakłażana, cukinię oraz pomidora wraz z serem halloumi w aromatycznej glazurze balsamicznej. Na deser aromatyczne ciasto pomarańczowe. Na pewno warto odwiedzić to miejsce!

Miejsca można już rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Partnerem jesiennej edycji Restaurant Week jest marka Coca-Cola. Wszystkie uczestniczące restauracje otrzymały za darmo napój Coca-Cola Zero Cukru, który będzie sprzedawany za 5 zł. Kwota ta w całości trafi na konto restauracji.
 

Nie czekaj! Już dziś odkrywaj najbardziej zaskakujące dania #SpozaKarty od najlepszych Chefów Kuchni!

Rezerwacje: https://app.rclb.pl lub  https://RestaurantWeek.pl

Termin Festiwalu: 8 września - 3 października 2021

Kontakt dla mediów: aleksandra@restaurantclub.pl

Przypisy