Oszczędne zmywanie w restauracji – na jaki system się zdecydować?

Restuaracje

Oszczędność czasu i miejsca, zachowanie odpowiedniej higieny i zminimalizowanie rozwoju niebezpiecznych bakterii to kluczowe powody, które wpływają na decyzję o zakupie zmywarki do restauracji.

Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu.

Przede wszystkim zmywarka musi zostać dobrana zgodnie ze specyfiką lokalu, w którym ma działać. Inny sprzęt będzie się sprawdzał w bistro, a inny w dużej restauracji. Standardowo w małych kawiarniach oraz barach, w których myje się przede wszystkim filiżanki, szklanki, kubki, a także talerzyki po cieście, dobrze sprawdzi się zmywarka podblatowa, przeznaczona do mycia szklanych naczyń. 

POLECAMY

Kapturowa czy tunelowa?

W średnich i dużych restauracjach lepiej umieścić zmywarkę kapturową, która standardowo wyposażona jest w czterostopniowe filtrowanie i zapewnia optymalne pokrycie całej powierzchni naczyń. Sprawia to, że można pozbyć się z nich wszelkich zanieczyszczeń. Zmywarki kapturowe mają te same funkcje co tradycyjne, łącznie z wyparzaniem. Jednak są otwierane do góry, dzięki czemu można w nich umyć duże garnki, misy czy patelnie. Wyróżnia się zmywarki kapturowe przeznaczone do mycia talerzy, sztućców, szkła do 40 cm, oraz zmywarki do garnków do wysokości 62 cm.

Dla wielkich restauracji, jak i stołówek najlepsza będzie zmywarka tunelowa. Jest ona w pełni zautomatyzowana i dostępna w bardzo dużych rozmiarach. Daje możliwość ustawienia różnych prędkości, dostosowanych do stopnia zabrudzenia naczyń. Jest ona zasilana elektrycznie lub parowo. W godzinę może umyć nawet kilka tysięcy naczyń, a jej konstrukcja przypomina taśmę fabryczną. 

Dodatkowo na zapleczu kuchni w restauracji przyda się wyparzacz. To urządzenie, wygodnie otwierane do góry, pomaga pozbyć się bakterii. Wcześniej naczynia powinny zostać umyte, dlatego w gastronomii stosuje się zestaw: zmywarka i wyparzacz.

Specjalne środki

Preparaty do mechanicznego mycia naczyń to głównie środki skrajnie alkaliczne. Powinny one usuwać nawet najtrudniejsze zabrudzenia, jak np. garbniki po herbacie, ale jednocześnie nie niszczyć naczyń – nie powodować korozji szkła, nie zmywać ornamentów lub zdobień. W przypadku ręcznego mycia naczyń trzeba pamiętać o doborze specjalnie do tego przeznaczonych środków. Preparaty do mycia ręcznego to zagęszczone preparaty o neutralnym odczynie pH. Środki takie powinny zawierać specjalne składniki pielęgnacyjne, chroniące skórę rąk przed wysuszeniem. Nie mogą także zawierać czynników negatywnie wpływających na żywność.

Wynajmij zmywarkę od Winterhalter

Podczas wyboru sprzętu do wyposażenia zmywalni wielu restauratorów powiela jeden, podstawowy błąd – jako główne kryterium wyboru urządzenia stawiają cenę. Największą pułapką niskiej ceny jest przede wszystkim bra...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy