PRODUKTY SOSA INGREDIENTS są dla kreatywnych szefów kuchni

Restuaracje

// FILIP CWOJDZIŃSKI TO SZEF KUCHNI, O KTÓRYM ZROBIŁO SIĘ OSTATNIO GŁOŚNO NA POZNAŃSKIM RYNKU GASTRONOMICZNYM. SZEF KUCHNI W F…ING DELICIOUS, AMBASADOR MARKI SOSA INGREDIENTS OPOWIADA NAM O POWROCIE DO POZNANIA ORAZ PRODUKTACH, KTÓRE WZBUDZAJĄ ZAINTERESOWANIE U SZEFÓW KUCHNI I POZWALAJĄ WZBIJAĆ SIĘ NA SZCZYTY KREATYWNOŚCI W KUCHNI. //

Sosa Ingredients – co to jest?

– Sosa Ingredients to hiszpańska firma, która zajmuje się różnego rodzaju teksturami. Wachlarz możliwości jest szeroki, ponieważ jest ok. 3 tys. produktów i 150 tekstur. Począwszy od lecytyny, czyli stabilizatora, na którym można robić pianki, skończywszy np. na teksturze do glejzowania tortów. W tym roku byłem pierwszy raz w ich fabryce i widziałem to wszystko od środka. Muszę przyznać, że byłem pod ogromnym wrażeniem. Podczas tej wizyty miałem szkolenie z produktów i zaplanowane były kolejne, jednak przez sytuację związaną z pandemią nie mogły się odbyć. Na razie więc mam szkolenia online, a później zamierzam na pewno wyjechać do fabryki Sosa Ingredients. Od samego początku bardzo wspiera mnie w tym Natalia Lewandowska z Fusion Gusto, która jako jedyna w swojej ofercie ma produkty Sosa Ingredients.

POLECAMY

 

Udało mi się trafić na świetnych inwestorów, który we mnie uwierzyli i pokazali, że na poznańskim rynku też mogę wiele osiągnąć. Nikt mnie nie ogranicza i mogę przełożyć to, czego się nauczyłem w Anglii do polskiej kuchni, którą mam serwować. Nie ma ograniczeń. W F…ing Delicious mamy sprzęt z najwyższej półki, mogę pracować na produkcie, na jakim chcę.

Do czego można wykorzystać produkty Sosa Ingredients w codziennej pracy?

– Kreatywny szef kuchni, który chciałby wykorzystywać w swojej kuchni elementy techniczne, z pewnością znajdzie do coś dla siebie. Tekstury Sosa Ingredients pomogą zainspirować się w codziennej pracy i tworzyć naprawdę imponujące dania. Oczywiście najpierw trzeba poznać te produkty i zdobyć podstawową wiedzę, jak ich używać. Dzięki tym produktom można tworzyć swoje autorskie dania, ja ostatnio przygotowałem dorsza i wykorzystałem dwa elementy. Nie ma żadnych ograniczeń, wszystko zależy od wyobraźni szefa kuchni. Będę to powtarzał, ale produkty Sosa Ingredients są dla kreatywnych szefów kuchni, którzy będą potrafili zabawić się tymi teksturami i stworzyć oryginalne dania. Znając produkty Sosa Ingredients, sam codziennie uczę się metodą prób i błędów. Dla mnie to jest nie lada wyzwanie, ale czuję, jak pobudza moją wyobraźnię do łączenia smaków i tworzenia ciekawych dań.

W jaki sposób nauczyć się wykorzystywać produkty Sosa Ingredients?

– Zapraszam serdecznie na warsztaty online, które będę organizował razem z redakcją „Biznes Restauracje & Catering”. Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to już w sierpniu wystartujemy. Pokażę od strony technicznej, jak można wykorzystać produkty marki Sosa Ingredients. Myślimy o kilku lekcjach, tak aby móc zaprezentować kilka tekstur i to, w jaki sposób mogę one nas zainspirować w codziennej pracy na kuchni. Produktów Sosa Ingredients trzeba używać mądrze, z głową, dlatego najpierw trzeba je poznać, wziąć udział w szkoleniu i zobaczyć, co można dzięki nim stworzyć, by zachwycić swoich gości w restauracji. Przecież o to właśnie chodzi, chcemy zachwycać podniebienia gości. W Sosa Ingredients są odpowiednie gramatury i trzeba wiedzieć, ile wykorzystać gramów na litr sosu. Jeżeli źle dobierzemy proporcje, to z sosu, który powinien być odpowiednio zagęszczony, zrobi nam się breja. Trz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy