Targi POLAGRA w nowej rzeczywistości

Restuaracje

// O ORGANIZACJI TARGÓW POLAGRA 2020 W NOWEJ RZECZYWISTOŚCI ROZMAWIAMY Z AGNIESZKĄ GLAMOWSKĄ, DYREKTOR PROJEKTU POLAGRA – SALON HORECA I KULINARNEGO PUCHARU POLSKI. //

Koronawirus kształtuje obecną sytuację gospodarczą i ekonomiczną niemal na całym świecie. Jaki wpływ ma na branżę targową?

– Pandemia COVID-19 silnie wpłynęła na całą branżę targową zatrzymując ją na blisko 3 miesiące. To był trudny i zarazem dziwny okres w naszym życiu, które dotąd tak pełny kontaktów, zwłaszcza tych bezpośrednich, na konkursach kulinarnych, nagle stało się po prostu puste, pełne niepewności i oparte wyłącznie na wirtualnych relacjach. Oczywiście cały zespół Grupy MTP w okresie lockdownu pracował zdalnie. Czas ten absolutnie nie był jałowy. Wręcz przeciwnie, trudne czasy pokazały, że jesteśmy w stanie szybko przekierować myślenie i działanie na nowe tory, a te zaowocowały m.in. powstaniem proeksportowej platformy Buy Poland oraz powołaniem do życia Agencji Interaktywnej 360, która krótko po „odmrożeniu” gastronomii dzieliła się swoimi sugestiami na łamach fan page’a Kulinarnego Pucharu Polski, jakie działania warto podjąć, by jak najszybciej zacząć efektywnie funkcjonować w nowej rzeczywistości. Warto wspomnieć, że w trudnej sytuacji, jak zresztą każdy lokal gastronomiczny w Polsce, znalazły się także targowe restauracje Garden City, które obsługiwały do tej pory gości targowych. Ich brak doprowadził do przemodelowania strategii – rozpoczęliśmy od dań na wynos, a od czerwca otworzyliśmy na miasto restaurację Oregano & Wine należącą do kompleksu Garden City.

POLECAMY

A co z głównymi wydarzeniami targowymi?

– Lockdown nie pozostał niestety bez wpływu na nasz kalendarz wydarzeń. Na szczęście, większość imprez, które planowo miały odbyć się w okresie od drugiej połowy marca do czerwca, udało się przełożyć na drugą połowę 2020 r. To, co jednak najbardziej dotknęło mnie, jak i cały zespół Kulinarnego Pucharu Polski, to fakt, że sytuacja zmusiła nas do przełożenia na przyszły rok 20., jubileuszowej edycji Kulinarnego Pucharu Polski, na którą tak bardzo czekaliśmy. Lawinowo odwoływane konkursy nominowane to niestety brak eliminacji do finału konkursu. Nie chcieliśmy wprowadzać innych sposobów kwalifikacji, gdyż mogłoby to mieć negatywny wpływ na kluczowe fundamenty Kulinarnego Pucharu Polski, którymi są transparentność i wysoki poziom organizacyjn...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy