Segregacja odpadów. Jakie są zasady?

Restuaracje

Problematyka dotycząca gospodarowania odpadami była i jest nadal bardzo aktualna w naszym kraju. Świadczą o tym przede wszystkim ciągłe zmiany polskich uregulowań prawnych w tym zakresie.

W wyniku stopniowego wdrażania dyrektyw unijnych w zakresie gospodarki odpadami do ustawodawstwa krajowego oraz wzrostu świadomości społecznej sytuacja w omawianym obszarze się poprawia. Mimo że obowiązujące w Polsce przepisy prawne w sposób kompleksowy i nowoczesny regulują zasady gospodarowania odpadami, wciąż niezadawalające pozostają jednak szczelność systemu gospodarowania oraz struktura zagospodarowania tych odpadów. Wynika to m.in. z niewystarczającego zakresu stosowania prawa w praktyce i jego skutecznej egzekucji w dotychczasowym i obecnym systemie gospodarowania odpadami.

POLECAMY

Przepisy, ustawy…

Szczegółowy sposób postępowania z odpadami komunalnymi w naszym kraju reguluje ustawa z 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (tekst jednolity Dz. U. z 2018 r. poz. 1454 z późn. zm.). Odpady komunalne wytwarzane są głównie w gospodarstwach domowych. Natomiast w wyniku prowadzania procesów produkcyjnych powstają odpady z poszczególnych gałęzi przemysłu. 

Wytworzone odpady należy kwalifikować zgodnie z katalogiem odpadów zawartym w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z 9 grudnia 2014 r. (Dz. U. z 2014 r. poz. 1923) i selektywnie segregować. Jednakże istnieje branża, która wytwarza odpady podobne do odpadów powstających w gospodarstwach domowych – branża gastronomiczna.

Definicje odpadów gastronomicznych i komunalnych oraz sposób ich usuwania regulują dwa akty prawne:

  • ustawa z 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2019 r. poz. 701 z późn. zm.),
  • Rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 z 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Odpady restauracyjne 

Zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu odpady gastronomiczne to wszystkie odpady żywnościowe, w tym zużyty olej kuchenny pochodzący z restauracji, obiektów gastronomicznych i kuchni, łącznie z kuchniami zbiorowymi i domowymi. Ponadto rozporządzenie to stanowi, że wycofana (np. przeterminowana lub nieodpowiadająca jakości zdrowotnej) żywność pochodzenia zwierzęcego jest surowcem kategorii 3. i w związku z tym dokładnie określa sposób usuwania tych produktów w celu uniknięcia ryzyka, jakie stwarzają one dla zdrowia ludzi i zwierząt, i stanowią one odpady „niebezpieczne”. 

W myśl powyższego zapisu zepsute lub przeterminowane mięso, produkty mleczne, jajka stanowią uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego, tzw. surowiec kategorii 3. Również odpadki pokonsumpcyjne (resztki tego, czego klient nie zjadł) należy kwalifikować jako odpad „niebezpieczny”. Rozporządzenie wskazuje, że takie odpady powinny zostać np. spalone, wprowadzone do gleby jako nawóz, czy też, po odpowiedniej technologicznej obróbce, może powstać z nich karma dla zwierząt futerkowych (fermy lisów) lub karma dla zwierząt domowych (psy, koty).

Co robić z odpadami?

Zgodnie z rozporządzeniem odpadami gastronomicznymi nie wolno karmić żadnych zwierząt hodowlanych – trzody chlewnej, bydła, drobiu, kóz, owiec, koni. W myśl zasady łańcucha pokarmowego to, czym żywi się zwierzę, ma wpływ na nasze zdrowie jako konsumenta. Prz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 elektronicznych wydań,
  • nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
  • ... i wiele więcej!
Sprawdź szczegóły

Przypisy