Jednak bez kreacji, zmian i ruchu nie moglibyśmy odkrywać nowych smaków. To poszukiwanie inspiracji powoduje, że gastronomia ewoluuje. Zaskakująca jest jednak pętla czasu: kuchnia idzie do przodu, a jednocześnie coraz rzadziej mamy czas na przygotowanie 12 różnych i równie smacznych potraw. Ilu szefów kuchni piecze piernik staropolski, który wymaga dojrzewania ciasta przez trzy tygodnie? Zmieniająca się w szybkim tempie rzeczywistość sama zmienia nasze tradycje.
POLECAMY
Muszę podkreślić: nie mam nic przeciwko tradycyjnym daniom! Boże Narodzenie kojarzy mi się z zapachem goździków, mandarynek, smakiem kandyzowanych pomarańczy i cytryn. Jako dziecko cieszyłem się, gdy zbliżały się święta. Mogłem spróbować tylu niedostępnych na co dzień produktów... A dzisiaj? Pomarańcze czy mak można dostać o każdej porze roku. Sezon przestał mieć tak wielkie znaczenie.
Lubię Boże Narodzenie i całą związaną z nim atmosferę. Święta w mojej pamięci nierozerwalnie wiążą się nie tylko z choinką i prezentami, ale przede wszystkim kulinariami. Na stole musi być karp, ryba po grecku, kutia czy śledzie w śmietanie. Nie wyobrażam sobie braku ma...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 elektronicznych wydań,
- nieograniczony – przez 365 dni – dostęp online do aktualnego i archiwalnych wydań czasopisma,
- ... i wiele więcej!